Direktorima niških preduzeća određen pritvor

Privedene se sumnjiči da su oštetili gradski budžet za 155.000 eura (Al Jazeera)
Privedene se sumnjiči da su oštetili gradski budžet za 155.000 eura (Al Jazeera)

Rukovodiocima niških javnih preduzeća i dvojici vlasnika privatnih preduzeća, koji su jutros privedeni u nišku policiju, određen je pritvor od 48 sati zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, saopšteno je iz Policijske uprave u Nišu.

Njih se sumnjiči da su oštetili gradski budžet za 13,4 miliona dinara (blizu 115.000 eura).

Mjera zadržavanja je određena ranijem direktoru Direkcije za izgradnju grada Miodragu B, ranijem zamjeniku direktora direkcije Branislavu J, izvršnom direktoru direkcije Branislavu J, pomoćniku direktora direkcija za pravne poslove Draganu K, ranijem zamjeniku direktora Gradske toplane Milanu O, vlasniku preduzeća “Urban 018” Zoranu B. i vlasniku preduzeća “Kosanica” Slaviši A, navode iz policije.

Kako javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović, izvršni direktor Direkcije Branislav Jovanović je do 2013. godine bio poslanik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića u Skupštini Srbije.

Iz policije napominju da ranija direktorica Gradske toplane Gorica M. nije privedena u službene prostorije niške policije zbog teškog zdravstvenog stanja, pa će naknadno biti provedena u Više javno tužilaštvo.


Branislav Jovanović bio je poslanik URS-a

Sumnja se da su Miodrag B, Branislav J, Dragan K, Gorica M. i Milan O. novembra 2010. godine preduzeću “Urban 018” kao investitoru u vlasništvu Zorana B. ovjerili protokol kojim se investitoru priznaju navodni troškovi izgradnje toplovoda i dozvoljava priključenje na toplovodnu mrežu dva objekta, bez plaćanja naknade za toplifikaciju koja iznosi 7,3 miliona dinara (63.000 eura), navode iz policije.

Istog dana osumnjičeni Miodrag B, Branislav J, Dragan K, Branislav J. su investitoru “Urban 018” izdali potvrde da su regulisani troškovi izgradnje magistralnih i primarnih objekata gradske toplifikiacije radi priključenja dva objekta, na osnovu kojih su ovi objekti kasnije priključeni na mrežu, dodaju iz policije.

Navode da je za 63.000 eura oštećen gradski budžet, a da je za isto toliko pribavljena protivimovinska korist za investitora.

Sumnja se da su Branislav J, u svojstvu direktora direkcije i Gorica M. u svojstvu direktora Toplane decembra 2008. godine sačinili i ovjerili zapisnik sa održanog sastanka u vezi sa priključenjem objekta u ulici Hajduk Veljkovoj i Učitelj Milinoj na gradsku toplifikacionu mrežu, kojim se saglašavaju da se preduzeću “Kosanica” kao investitoru omogući priključenje bez plaćanja dijela naknade od 51.800 eura, uz obrazloženje da je investitor sam izgradio magistralni toplovod duž ulice Učitelj Miline, navode iz policije.

Na taj način, kako dodaju iz policije, investitoru je pribavljena protivimovinska korist na štetu gradskog budžeta za 51.800 eura.

Po isteku mjere zadržavanja osumnjičeni će biti privedeni u Više javno tužilaštvo u Nišu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Niški rezervisti koji traže isplatu dnevnica za angažman tokom intervencije NATO-a 1999, nisu iskoristili pravni lijek u Srbiji, zaključio Evropski sud za ljudska prava.

25 Mar 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO