Vasiću i Korenici određen dvodnevni pritvor

Hapšenja su izvršena nakon pretresa, saopćeno je iz EULEX-a (AP)

Advokatima Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici, koje su pripradnici evropske policijske misije EULEX uhapsili u Sjevernoj Mitrovici, određeno je 48-satno policijsko zadržavanje.

Njihov advokat Miro Delević rekao je Srni da će u srijedu biti održana sjednica sudskog vijeća na kojoj će biti određen njihov dalji status.

“Za sada nemam bilo kakvih drugih detalja, izuzev da im je određeno 48-časovno policijsko zadržavanje”, kaže Delević, navodeći da su se Vasić i Korenica u utorak izjasnili da nisu krivi.

Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zatražio je da uhapšenim advokatima bude omogućeno da se brane sa slobode.

EULEX  je Vasića i Korenicu uhapsio u utorak ujutro u Sjevernoj Mitrovici.

Glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je da su privedeni advokati Dejan A. Vasić i Faruk Korenica osumnjičeni za opstrukciju dokaza ili zvaničnog postupka, a uhapšeni su na osnovu naloga koji je izdao tužilac.

Pretreseni kancelarija i automobil

Vasićeva supruga potvrdila je ranije za Tanjug da je njen muž priveden zbog navodnog utjecaja na svjedoke, prema njenim saznanjima.

“Za sada nemamo nikakvu informaciju šta se događa sa mojom suprugom, da li mu je određen pritvor, ili će u toku dana biti pušten”, rekla je Vasićeva supruga.

Policajci su pretresli Vasićevu kancelariju i automobil, a njega priveli i zadržali u pritvoru.

Vasić je na Kosovu zastupao Žarka Veselinovića, koji se tereti za pokušaj ubistva dvojice specijalaca kosovske policijske jedinice ROSU, javio je B92.

On je branio i Lazu Lazića iz Štrpca, koji se tereti za “udruživanje protiv ustavnih akata” Kosova.

Vasić je bio i advokat penzioniranog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljuba Delibašića, kome se na teret stavljaju teška krivična djela 1999. i 2000. godine povezana s predmetom uhapšenog lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića “Srbija, demokratija, pravda”, prenosi B92.

Izvor: Agencije