Priveden demonstrant na protestu u Mostaru

Protesti u Mostaru održavaju se svakodnevno od 6. februara (Al Jazeera)
Protesti u Mostaru održavaju se svakodnevno od 6. februara (Al Jazeera)

Završen je protest građana Mostarak koji su i danas na Španskom trgu demonstrirali zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u državi.

Demonstranti su se danas okupili oko 17 sati, te nakon kraćeg vremena krenuli u šetnju Lenjinovim šetalištem prema Rodnou, ali ih je policija zaustavila.

Demonstranti su na to burno reagirali, te je bilo naguravanja i vrijeđanja policije. I pored upozorenja demonstrant Muharem Hindić Mušica, neformalni vođa demonstranata, prošao je kroz kordon policije, nakon čega su ga, uz upotrebu sile, uveli u policijsko vozilo i odvezli prema policijskoj stanici, piše Hina.

Najavljeni novi protesti

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak kazao je u izjavi za medije kako je Muharem Hindić priveden, jer se „oglušio o zapovijed policijskog službenika“.

Član Plenuma građana i građanki Mostara Nadir Frlja kazao je kako imaju informaciju da će Hindić u policiji biti zadržan 24 sata, te najavio kako će demonstranti sutra prošetati do zgrade policije ako se Hindić ne pojavi na okupljanju na Španskom trgu zakazanom za 17 sati.

Predstavnici Plenuma najavili su i to kako će sutra ponovno ići u Skupštinu HNK-a, jer ih ni danas tamo nije niko dočekao. Rečeno im je kako su svi “službeno odsutni” i da nisu u zgradi.

Protesti u Mostaru održavaju se od 6. februara, a, kako su najavili iz Plenuma, trajat će sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO