Građani Prizrena ne odustaju od protesta

Gradonačelnik Prizrena na Kosovu nije poštivao zakon kada je, između ostalog, dodjeljivao parcele investitorima. Zbog toga ga je prvostupanjski sud proglasio krivim, ali i ustanovio da osobno od toga nije imao koristi.

Ramadan Muja kaže da radio je za dobrobit građana, kako bi stvorio nova radna mjesta. Jedna grupa tih građana već danima traži njegovu ostavku.

Više od 100 radnika tvornice čokolade u Prizrenu najvjerojatnije ne bi danas radili ovdje da gradonačelnik Ramadan Muja nije kršio zakon.

Nepoštivanje procedura

Bez poštivanja procedura odlučio je dodijeliti parcelu privatnoj kompaniji kako bi se izgradila tvornica. Tako je postupio i u slučaju parcele za privatnu školu, u kojoj je zaposleno blizu 100 radnika.

“Parcele koje smo dodijelili stranim investitorima nalaze se na periferiji, tu su mještani godinama bacali smeće, to je zemljište zapravo bilo ilegalna deponija. Uspjeli smo te parcele pretvoriti u mjesta gdje strani ulagači stvaraju nova radna mjesta i ekonomski razvoj. Nažalost, opozicione stranke su odlučile podnijeti tužbu na tu odluku”, kaže Ymer Berisha, glasnogovornik Općine Prizren.

Prije dva tjedna 74-godišnji gradonačelnik, inače profesor, zajedno sa pet dužnosnika ove općine, sjeo je na optuženičku klupu. Prvostupanjski sud ustanovio je da su počinili kaznena djela zlouporabe službenog položaja ili ovlasti u četiri navrata.

“Ramadan Muja osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i alternativnu kaznu zabrane obavljanja javne funkcije u periodu od 30 mjeseci”, objavio je sudac EULEX-a Vladimir Nikula.

No, Muja nije dao ostavku i najavio je žalbu na odluku suda. Nakon što je manja grupa građana nekoliko dana blokirala ulaz u općinu, gradonačelnik je sam sebe suspendirao do konačne odluke apelacijskog suda.

Ali, prosvjedi građana su se nastavili. Njih nekoliko stotina i u ponedjeljak je zahtijevalo njegovu ostavku, javlja iz Prizrena reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Istovremeno, u zgradi općine ispred koje prosvjeduju nema ni gradonačelnika, ni njegovog zamjenika, koji je podnio ostavku nakon odluke suda.

Građani traže ostavku

“Našim protestima, s kojima smo počeli prošle sedmice, postigli smo da gradonačelnika Ramadana Muju premorimo, da se ne pojavi u ovoj općini, jer ga je sramota da se pojavi pred građanima. On je sam sebe suspendirao, čime je još jednom prekršio zakon. Nakon naših protesta, ostavku je dao zamjenik gradonačelnika. Mi zahtijevamo i apeliramo na premijera Kosova da ne vrši pritisak na gradonačelnika da ostane na ovoj poziciji, jer time kao taoca drži razvoj ovog grada i šansu za bolji život nekoliko stotina hiljada građana Prizrena”, kaže Lirim Krasniqi, organizator prosvjeda.

“Učesnici protesta zapravo služe agendi opozicionih partija, koje imaju za cilj da se prouzrokuje kriza u opštini te da pod njihovim pritiskom gradonačelnik podnese ostavku i da dođe do raspada vladajuće koalicije u Prizrenu. Gradonačelnik Muja spreman je dati ostavku, ali prvo sud treba donijeti konačnu presudu”, poručuje Berisha.

I uz to što je sud ustanovio da gradonačelnik nije osobno imao korist od dodjele parcela, ovi građani su odlučni u svom zahtjevu za ostavkom.

Voljom građana ili odlukom suda, građani Prizrena svega nekoliko mjeseci nakon održavanja lokalnih izbora možda će još jednom glasati za gradonačelnika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO