Zagrepčani u šetnji protiv neplodnosti

U Hrvatskoj se obilježava sedmica borbe protiv neplodnosti. To je problem s kojim se susreće svaki šesti par u Hrvatskoj.

Kako bi im se iskazala podrška, ali i kako bi se ukazalo na mnoge probleme koji postoje u liječenju neplodnosti, dva udruženja – Roda i Beta – organizirala su šetnju protiv neplodnosti centrom Zagreba, izvještava Martina Kiseljak, reporterka Al Jazeere.

 Mihaelu je njezina mama dugo čekala.

“Šest godina smo imali intenzivnih pokušaja, 11 smo imali punkcija, i iz 11 pokušaja došla je moja mišica, moja Mihaela”, Kaže Jasna Krišta, stanovnica Zagreba.

Promjena zakona

Tajna i Goran svoju bebu još čekaju.

Zakon se, kažu, promijenio, nabolje – ukinuta je zabrana zamrzavanja zametaka.

Ali, ostalo je dobno ograničenje: žene nakon 42. godine više ne mogu na medicinsku potpomognutu oplodnju na teret države.

“Skupljamo novce, štedimo. Već sam par mjeseci odgađala postupak, ali idemo kod privatnika, s tim smo se pomirili”, govori Tajna Pavlović Stojić, stanovnica Zagreba.

Štedi i država. Do prije tri godine za svaki medicinski postupak izdvajalo se dvije hiljade eura, danas gotovo upola manje.

“Dakle, štedi se na lijekovima, duge su liste čekanja, budžeti su po bolnicama skresani, tako da je jako teška situacija trenutno za neplodne parove”, ističe Klaudija Kordić iz udruženja Roda.

Pravo na djecu

“Mislim da svatko treba dobiti sve, iz jednostavnog razloga zato što svi sudjelujemo u nekakvom tom skupljanju državnog novca. Jest, skup je postupak, jednako kao što su skupi i naši političari, a neuspješni. Pa zašto bi njima bilo dobro, a meni loše. Svi trebamo dobiti sve i svatko ima pravo na djecu”, smatra Gordan Stojić, stanovnik Zagreba.

Poručili su to ovom šetnjom mnogobrojni Zagrepčani. Jer o problemu neplodnosti, kažu, ne treba šutjeti.

Podršku je svima došla dati i jedna posebna mama sa svojom djevojčicom Larom i trojicom sinova Ivorom, Gregorom i Viktorom.

“Laru smo dobili nakon deset godina i iz petog pokušaja. Došla je naša najveća sreća u životu, ja se svaki put rasplačem. Nakon godinu dana odmah smo se odlučili krenut po drugo dijete i evo jackpot! Tri bebe odjednom! I najsretnija smo obitelj na svijetu zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji”, kaže Suzana Srnicić Vuković.

Nevjerovatna priča, osobito za parove koji prolaze kroz taj često mukotrpan postupak.

Izvor: Al Jazeera