Srbiju očekuju bolne reforme

Srbiji slijedi razdoblje bolnih ekonomskih reformi. To je, proglašavajući pobjedu, u izbornoj noći najavio Aleksandar Vučić.

Jedan od njegovih saradnika, aktuelni ministar privrede, najavljuje da će sigurno biti novih antikriznih mjera i da će sigurno jedan sloj društva biti oštećen.

Država, kako kažu u Ministarstvu finansija, mora štedjeti, pa će nakon formiranja nove vlade biti razmatran i rebalans budžeta, izvještava Marko Subotić, reporter Al Jazeere.

Uz pomoć umaka i salata, Ljubica Stankov izgradila je malo preduzeće. Mjesečno trgovinskim lancima isporuči prosječno 500 kilograma proizvoda. Ima 13 radnika, posao raste, ali ne razmišlja o novim zapošljavanjima.

“Zapošljavanje koče visoki porezi i doprinosi… zahvatanja iz privrede u vidu poreza i doprinosa… nenaplaćena potraživanja ili recimo nepoštovanje zakona o plaćanju, gde se ne poštuje zakonski rok od 30 dana, nego se ta plaćanja od strane velikih sistema razvlače”, kaže Ljubica.

Radna mjesta

Nova radna mjesta Aleksandar Vučić označio je kao glavni cilj nove vlade. Obećao je da će za dvije godine doći do drastičnog pada nezaposlenosti.

Sada je svaki četvrti radno sposobni građanin, prema zvaničnim podacima, nezaposlen. Ali put, kako je rekao budući premijer proglašavajući pobjedu, neće biti lak.

“I pred nama su teške reforme, ali sam siguran da Srbija ima budućnost. Srbija ima budućnost u kojoj će njena deca živeti mnogo bolje nego danas”, obećao je Vučić.

Igor Mirović, ministar privrede u ostavci, kaže da je stanje u ekonomiji Srbije teško i ističe da će nova vlada raspravljati odmah i o novim antikriznim mjerama.

“Ima mnogo problema zbog toga smo najavili bolne odluke. U promenama uvek postoji broj onih koji mogu biti oštećeni. Ko može biti oštećen u velikim promenama koje slede? Oni koji do sada nisu radili – neradnici koji su živeli od tuđeg rada, prikriveni”, kaže Mirović.

Predstojeći potezi

Prvi potezi vlade bit će usvajanje Zakona o radu, stečaju, privatizaciji i prostornom planiranju, kako bi olakšali poslovanje investitorima, ali i sredili stanje u javnim preduzećima.

“Nedopustivo je da, recimo, Srbijašume nemaju dobit. Kako je to moguće kad imaju monopol? Nedopustivo je da Srbijagas funkcioniše na nivou milijardu dolara duga za koji garantuje budžet Srbije. To su sve segmenti te krize tokom koje ćemo morati poziciju po poziciju da ulazimo”, dodaje Mirović.

Ekonomisti očekuju da se pobjednici izbora pridržavaju obećanog. Za Jovana Komšića, osvajanje apsolutne vlasti znači da nema izgovora, ali i da reforme nisu samo puko donošenje novih zakona.

Reformski cilj

“Reforme zahtevaju mnogo više. Uključujući i samo ograničenje javne vlasti, uključujući i jeftiniju državu, uključujući departizaciju upravljanja u javnim preduzećima, uključujući ograničenje poriva novih pobednika da sebe instaliraju na tako željena topla mesta finansijskih izvora moći”, ističe Komšić.

Smanjenje poreza i doprinosa na plate, koje traže mala i srednja preduzeća, nova vlada za sada neće razmatrati.

Nameti na zarade najviše muče privrednike. Na isplaćenu platu od 100 eura, državi odlazi 64,5 posto, odnosno isto toliko eura. Idealno opterećenje na zaradu za privrednike je, kažu, 40 posto.

S druge strane, slijedi rebalans budžeta i smanjenje troškova za blizu 400 miliona eura.

Ministar finansija najavljuje i da će uskoro početi pregovore sa MMF-om o novom stand by aranžmanu, što će, kako ocjenjuju, dati pozitivan signal stranim investitorima.

Izvor: Al Jazeera