Financial Times:Sarajevo spaja Istok i Zapad

Mjesto na kojem je izvršen atentat nad prestolonasljednikom Ferdinandom (Aidaweb101 / Flickr)

Ugledni list “Financial Times” donosi opsežnu priču o 100. godišnjici atentata, kako kažu “19-godišnjeg srpskog nacionaliste Gavrila Principa nad austrougarskim prestolonasljednikom Francom Ferdinandom”, što je, prema pisanju ovog lista, pokrenulo i Prvi svjetski rat, prenosi agencija Anadolija.

“Mnoge su se stvari promijenile u Sarajevu, ali mnogo je toga ostalo isto od 1914. godine. Atentat nad princom Ferdinandom naveo je Austriju da objavi rat Srbiji, što je pokrenulo i Prvi svjetski rat pa Rusku revoluciju, Drugi svjetski rat, a onda i Hladni rat”, piše u tekstu.

Istok i Zapad

Dodaje se kako dešavanja iz prošlosti na Balkanu uvijek vrlo lako mogu izazvati velike katastrofe i međuetničke sukobe u BiH.

“Iako počinioci atentata nikada nisu kazali da su tim činom željeli izazvati svjetski rat, na kraju su tome u velikoj mjeri doprinijeli. Historija na Balkanu uvijek je tu da ugrozi sadašnjost”, navodi ovaj popularni list koji podsjeća kako su bosanski Srbi 1992. godine opkolili Sarajevo i svakog građanina tog grada vidjeli kao “metu atentata”.

“Već 1992. godine, bosanski Srbi su opkolili Sarajevo i tačka gdje je izvršen atentat bila je ponovno laka meta za nova ubijanja sa brda”, piše Financial Times, dodajući kako je Sarajevo još zadržalo epitet mjesta gdje se spajaju istočna i zapadna civilizacija i kultura.

“Multikulturalno Sarajevo bilo je ugroženo u ratu. Ipak, u gradu se i danas primijete mjesta gdje se spajaju istočni i zapadni svijet, Osmansko i Austrougarsko carstvo”, navodi se u tekstu ovog lista.

Izvor: Agencije