Borci RS-a: Posljednje mirno okupljanje

U Banjoj Luci je nešto iza 14 sati okončano protestno okupljanje bivših boraca Republike Srpske na kojem je ponovo upućen zahtjev predsjedniku Boračke organizacije Panteliji Ćurguzu da podnese ostavku i raspusti BORS.

Borci su poručili da je to njihovo posljednje mirno okupljanje i da će se slijedeći put okupiti ispred Vlade, javio je Al Jazeerin Marko Radoja. 

Duško Vukotić, vođa štaba nezadovoljnih boraca RS-a, u obraćanju okupljenim je naglasio da su svi borci jednako zaslužni za stvaranje tog entiteta i imaju jednako pravo da predstavljaju boračku populaciju.

Premijerku RS-a Željku Cvijanović te ministra rada i boračke zaštite Petra Đokića je optužio da su odbijanjem da se pojave na protestima pokazali “nepoštovanje prema onima koji su sve dali za RS, a za uzvrat nisu dobili ništa”.

Sa saborcima su se obratili i bivši borci Sarajevsko-romanijske regije, Doboja, Gradiške, Šipova, Kneževa.

“Neprijatelji RS-a nismo mi nego oni koji su nam sve uzeli. To je ova vlast i zato, braćo, ne vjerujte Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović kada vam se obraćaju iz crnih limuzina, Vjerujte svojim praznim stomacima i frižiderima, vjerujte svojoj djeci kojima su oni ukrali budućnost, jer i to je politika onih koji vladaju RS-om”, kazao je Željko Ducanović, demobilisani borac iz Banje Luke .

Poboljšanje ekonomije

Njegov govor bio je popraćen skandiranjem “lopovi, lopovi” upućenim aktuelnoj vlasti RS-a.

Sa skupa su se čuli i pozivi predsjedniku SNS-a Aleksandru Vučiću “da se ne sastaje s ratnim profiterima iz RS-a”, te da “braći s ove strane Drine pomogne u borbi protiv kriminala i korupcije”.

Vukotić je na kraju skupa saopćio da će ponovo Vladi i Narodnoj skupštini biti upućeni ranije definirani zahtjevi koji se odnose na poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja boračke populacije, osnivanje fonda za materijalnu pomoć demobilisanim borcima, te javno objavljivanje registra boraca RS-a.

“Na protestu učestvuje od 200 do 250 ljudi”, javlja Al Jazeerina Ljiljana Smiljanić.

Lista zahtjeva

Vukotić je pročitao zahtjeve, među kojima su: ostavka predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza i raspuštanje te organizacije. Ukoliko to ne uradi, smatrat će ga nelegalnim predstavnikom boraca i izabrat će svog, koji će pregovarati sa vlastima.

“Demonstranti traže da pod hitno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite objavi koliko novca dobija ko iz budžeta”, javlja novinarka Al Jazeere.

Također, zahtjev je da se napravi revizija i utvrdi ko je pravi borac, a ko dezerter, te da Ministarstvo za borce bude posebno, a ne sa resorom rada, kao i da počne obračun sa kriminalom i korupcijom.

“Od Centra javne bezbjednosti Banja Luka dobili smo saglasnost za održavanje protestnog skupa. Iako je teško prognozirati koliko će se naših bivših saboraca i članova njihovih porodica odazvati na naš poziv na proteste, vjerujem da ih neće biti manje nego 28. februara kada je svoj glas nezadovoljstva diglo više od dvije hiljade ljudi”, kazao je Vukotić.

Naglasio je da je Udruženje ratnih veterana formiralo i općinske štabove u više gradova RS-a (Trebinje, Istočno Sarajevo, Brčko, Bijeljina, Prijedor…), ali da zbog izuzetno lošeg materijalnog stanja bivši borci nisu u mogućnosti platiti autobuse kako bi došli na proteste u Banju Luku.

“Na to ova vlast i računa i onda sve to i nastoji marginalizovati, uz tvrdnju da ne postoji šire nezadovoljstvo postojećim stanjem u RS-u”, rekao je Vukotić.

Na protestu održanom u Banjoj Luci 28. februara bivši borci, uz zahtjev upućen rukovodstvu Boračke organizacije RS-a i njenom predsjedniku Panteliji Ćurguzu za njegovu ostavku ili smjenu s te pozicije, utvrdili su i listu zahtjeva za poboljšanje njihovog socijalnog položaja koji su dostavili Vladi i Narodnoj skupštini RS-a.

Vukotić je, uz naglašavanje da vlada i entitetski parlament nisu borcima odgovorili ni na jedan od upućenih zahtjeva, odbacio navode premijerke RS-a Željke Cvijanović da su protesti demobilisanih boraca i njihovi zahtjevi političkog karaktera.

“Zahtjev upućen Ministarstvu invalidsko-boračke zaštite da objavi na svojoj web-stranici registar svih učesnika proteklog rata i podatke po osnovu kojih primaju materijalnu naknadu, te spisak zaposlenih u tom ministarstvu nije političkog karaktera. I ti su se naši zahtjevi, da je postojala volja vlasti, mogli ispuniti za dan-dva”, naglasio je Vukotić.

Dodao je da i dugoročni zahtjevi, kojima bi se pronašla sistemska rješenja za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja boračke populacije, nisu politički.

Za sistemska rješenja

“Ali od sistemskih rješenja, dok ovaj sistem vlada u Republici Srpskoj, neće biti ništa”, podvukao je Vukotić.

Podsjećamo, javno protivljenje protestnim okupljanjima demobilisanih boraca izrazilo je rukovodstvo BORS-a, ali i rukovodstva Vladi bliskih nevladinih organizacija poput Udruženja porodica poginulih i nestalih te Udruženja logoraša RS-a.

Njihov stav dijeli i predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je u više navrata optužio štab nezadovoljnih bivših boraca RS-a da su instrumentalizirani, a njihova okupljanja politički motivirana, te pozvao građane da ne nasjedaju na njihove pozive i ne podrže ih.

Izvor: Agencije