Opozicija formira blok u Republici Srpskoj

Predsjednici NDP-a, PDP-a i SDS-a saopćili su da će nastaviti razgovore sa ostalim opozicijskim strankama kako bi se i one priključile bloku (Anadolija)

Tri opozicijske stranke u bh. entitetu Republika Srpska najavile su formiranje zajedničkog bloka “Savez za promjene” na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Prvi korak ka tome je sporazum između Partije demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića.

Ivanić i Čavić sporazumom su definirali da će predlagati zajedničke kandidate. Cijeli proces, kako su rekli, dogovaraju i sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), koja će se uskoro priključiti bloku opozicijskih stranaka.

Predsjednici PDP-a, NDP-a i SDS-a saopćili su da će nastaviti razgovore i sa ostalim opozicijskim strankama kako bi se i one priključile bloku u narednom periodu.

Zajedničko djelovanje

“U tom Sporazumu je predviđeno da mi zajedno djelujemo na nivo predsjednika Republike Srpske na idućim izborima, zajedno za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da imamo jednu listu za Parlament Bosne i Hercegovine, za Predstavničko vijeće. Naš je zajednički dogovor i procjena da je korisno da obje ove partije imaju samostalne liste za Narodnu skupštinu”, pojasnio je Mladen Ivanić.

Dragan Čavić je dodao: “Potpisivanje ovog Sporazuma je ustvari finiš jednog višemjesečnog razgovaranja, ne samo između Partije demokratskog progresa i Narodnog demokratskog pokreta, nego i razgovora, koje smo intenzivno vodili i sa Srpskom radikalnom strankom, Novom socijalističkom partijom, Srpskom naprednom strankom. Mi ćemo u dogledno vrijeme i sa njima završiti kompletnu konstrukciju zajedničkog nastupa u Parlamentu BiH i zajedno sa njima imamo saglasnost da podržimo jedinstvenog kandidata za predsjednika Republike i za člana Predsjedništva BiH, zajedno sa Srpskom demokratskom strankom.”

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, kazao je: “Mi očekujemo da neće biti lak posao objediniti sve opozicione snage, ali smo spremni da sa svima razgovaramo i svima da ponudimo učešće u tom procesu promjena u RS-u. Od danas će ove tri stranke, a i ostali, ući u intenzivne konsultacije da na kraju dođemo do nečega što bi bio jedinstven blok za promjene”.

Izvor: Al Jazeera