Građani traže ostavku gradonačelnika Prizrena

Nekoliko stotina građana Prizrena danas je marširalo od glavnog gradskog trga do zgrade opštine, zahtijevajući ostavku gradonačelnika Ramadana Muje.

Protesti građana uslijedili su nakon što je prošle sedmice Osnovni sud u Prizrenu proglasilo krivim gradonačelnika i još pet zvaničnika te opštine zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja u četiri navrata.

Sud je ustanovio da je prvi čovjek Prizrena, bez odobrenja Skupštine, stranim kompanijama dijelio zemljište za gradnju fabrike, što nije u njegovoj nadležnosti.

Grupa građana je pokušala ući i u zgradu opštine, ali ih je policija u tome spriječila.

Uhapšena su četiri učesnika protesta.

Građani Prizrena su najavili da će nastaviti sa protestima i narednih dana.

Demonstranti: Suspenzija nije dovoljna

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja da je gradonačelnik Prizrena prošle sedmice osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju dvije godine i alternativnu kaznu zabrane obavljanja javnih funkcija u periodu 30 mjeseci.

“Gradonačelnik je ranije izjavio da će se žaliti na ovu prvostepenu presudu te da nema nameru da podnese ostavku sve do konačne odluke Apelacionog suda. Ali protesti male grupe građana, koji su poslednja dva dana blokirali ulaz u opštinu, uticali su na to da je gradonačelnik juče donio odluku da sam sebe suspenduje sa ove pozicije do konačne presude”, javlja Ahmetaj.

Učesnici protesta i predstavnici opozicionih partija kažu da je odluka o suspenziji nezakonita, jer ne postoji mogućnost suspenzije. Zahtijevaju njegovu ostavku.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO