Visoki prihodi od zaplijenjene imovine

U 13 slučajeva imovina koja je bila privremeno oduzeta vraćena je njihovim vlasnicima (Arhiva)

Davanjem u zakup stanova i lokala zaplijenjenih od kriminalaca, Srbija svakog mjeseca inkasira blizu 100.000 eura, dok se ostale zaplijenjene nepokretnosti i automobili daju na korištenje državnim organima, te socijalnim i zdravstvenim ustanovama, rečeno je za agenciju Tanjug u Ministarstvu pravde i državne uprave Srbije.

Među trajno oduzetom imovinom nalazi se i 11 kilograma zlata izlivenog u poluge, kao i još 17 kilograma zlatnog nakita i rimskih novčića.

U čak 13 slučajeva imovina koja je bila privremeno oduzeta vraćena je njihovim vlasnicima.

Najviši iznos zakupnine od 40.000 eura mjesečno Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom plaća zakupac restorana “Vapiano” u Knez Mihajlovoj ulici (bivši restoran “Ruski car”), koji je privremeno zaplijenjen u slučaju “Bulić”.

Prema podacima Direkcije, od prodaje zaplijenjene pokretne imovine inkasirano je više od 100.000 eura.

Od okrivljenih je privremeno oduzeto 82,37 miliona dinara, 11.500.000 eura, te 66.000 švicarskih franaka.

Prema podacima Direkcije, tokom pet godina primjene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela, privremeno i trajno je zaplijenjeno više od 280 stanova, 53 kuće, desetine poslovnih objekata i hotela, 368 automobila, skupocjenih umjetničkih djela, luksuznih satova, dva kamenoloma, jedan brod, jedan traktor…

U Direkciji ne žele dati procjene ukupne vrijednosti zaplijenjene imovine, uz napomenu da se te brojke stalno mijenjaju.

Plac u Šilerovoj

Direkcija je tokom postojanja do 1. marta 2014. godine primila ukupno nekih 180 rješenja o privremenom oduzimanju imovine za koju se sumnja da potiče iz krivičnog djela.

Imovina je mahom oduzimana od fizičkih lica protiv kojih se vode krivični postupci, kao i s njima povezanim pravnim i fizičkim licima i to skoro 350 fizičkih i 28 pravnih lica.

Prema podacima Direkcije, za pet godina trajno je oduzet plac u Šilerovoj ulici (od udovica vođa Zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića) u Zemunu, koji je, zaključkom Vlade, dodijeljen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Trajno su oduzete dvije kuće u Beogradu (od Milorada Ulemeka i Darka Eleza) i jedan stan u Novom Sadu, koji je Vlada Srbije dala Vladi Vojvodine.

Od pravosnažno osuđenih za kriminalne aktivnosti trajno je oduzeto skoro 115.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti, osam stanova u Beogradu i dva automobila marke Audi A6, apartman na Zlatiboru, pet ručnih satova (dva marke Breitling, dva Rolexa i jedan Zenit) i automobil BMW X6, stan u Novom Sadu, kuća u selu Jazak na Fruškoj Gori, kuća i dvorište u Vrdniku…

Trajno je oduzeto 11.034 grama zlata finoće 999,9 izlivenog u polugu, 33 rimska novčića iz III – IV vijeka i otprilike 17.000 grama zlatnog nakita razne finoće.

Direkcija je u 13 predmeta na osnovu sudskih rješenja vratila imovinu koja joj je privremeno bila povjerena na čuvanje.

Riječ je o 11 kuća, 16 stanova, sedam automobila, jednom privrednom društvu, dva apartmana na Tari.

Vraćen je i po jedan apartman na Kopaoniku i Zlatiboru, zatim 11 lokala i poslovnih prostora, 235 hektara poljoprivrednog zemljišta i 105.000 eura.

Torbica Marylin Monroe

Trenutno je Direkcija, na osnovu rješenja i naredbi Tužilaštva, preuzela 50 kuća, 232 stana, dvije poslovne zgrade, šest stambeno-poslovnih zgrada, 65 lokala i poslovnih prostora, 66 garaža i garažnih mjesta, tri apartmana na Zlatiboru, 49 hektara zemljišta (kamenolom) u Mionici, namijenjenog za vađenje rizle.

Direkcija privremeno upravlja i sa 40 hektara kamenoloma Pravac u Pirotu, namijenjenog za vađenje rizle, 33 hektara poljoprivrednog zemljišta u KO Jamena i KO Privina glava (Šid).

Pod njenom kontrolom je i stovarište s asfaltnom bazom i mašinom za separaciju i drobilicom površine dva hektara u Pirotu, upravna (poslovna) zgrada u Pirotu, dvije hale – građevinski objekti i dvije benzinske pumpe s pratećim objektima u Vranju.

Od pokretnih stvari pod kontrolom Direkcije je 29 umjetničkih slika (autora: Konjović, Milunović, Graovac, Mesaroš, Alarin, Vozarević…), zatim 16 ručnih satova, te torbica Marylin Monroe (oduzeta od supruge optuženog vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića).

Još blizu 27 privrednih društava privremeno je pod kontrolom na osnovu rješenja suda, a 34 privredna društva i dvije zemljoradničke zadruge na osnovu naredbe Tužilaštva.

Direkcija upravlja i sa četiri hotela (zaplijenjena od Darka Šarića), pet restorana, jednim bifeom, dvije trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj i jednom autobuskom stanicom.

Zaplijenjeno je 368 automobila, 12 motocikala, jedan šleper s hladnjačom, osam kamiona sa prikolicom, 12 kamiona, jedan brod – motorni tegljač, tri autobusa, jedna autocisterna, jedna kamp-kućica, 10 građevinskih mašina, 11 kombija, dva vodena skutera i dva traktora, govore podaci Direkcije.

Izvor: Agencije