Hrvatska: Godina borbe protiv rada na crno

"Rad 'na crno' nije dobar za radnike, za poslodavce, niti za državu", upozorio je ministar Mrsić (Anadolija)

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je kako će ova godina biti godina borbe protiv rada “na crno”, budući da je resor kojem je na čelu u završnoj fazi ustrojavanja Inspektorata rada koji će intenzivirati terenski nadzor, a aktiviran je i besplatni telefon za anonimne prijave rada na crno.

“Rad na crno nije dobar za radnike, jer im se ne uplaćuju doprinosi; za poslodavce, jer se tako stvara nelojalna konkurencija; za državu – kojoj doprinosi i porezi trebaju biti uplaćeni. Na svima nama u Hrvatskoj je da se podigne svijest da rad na crno nije nešto uobičajeno i nešto što svi toleriramo”, poručio je Mrsić na konferenciji za medije.

Najavio je kako će Inspektorat rada djelovati represivno, preventivno i kurativno, što znači da će donijeti zakone nakon kojih se rad na crno više neće isplatiti.

U protekla dva mjeseca u Hrvatskoj je ustrojen Inspektorat rada, koji već ima prve rezultate. Samo u veljači je bilo 1846 inspekcijskih nadzora, od čega 1052 na području rada i 794 u području zaštite na radu.

Brojna kršenja zakona

“Najčešće nezakonitosti koje smo utvrdili na području radnih odnosa su zapošljavanje i prijavljivanje radnika na obavezna osiguranja, a 63 radnika zatečena su bez prijave na osnovno osiguranje. Napominjem, ova je država u proteklih deset godina izgubila najmanje 40 milijardi kuna (5,3 milijarde eura) doprinosa koji nisu uplaćeni”, upozorio je Mrsić.

Inspektorat je u prva dva mjeseca 2014. zatekao 70 radnika bez pisanog Ugovora o radu, 71 radnik radio je nezakonito prekovremeno, dok je za 57 radnika bio onemogućen propisani dnevni odmor.

Minimalna plaća nije isplaćena za 503 radnika, 103 radnika nisu primila obračunske isprave o plaći, a zatečeno je pet radnika stranaca protivno Zakonu o strancima.

Poslodavci su nakon akcije inspektora u 13 slučajeva uplatili iznos kazne od 4000 eura za neprijavljenog radnika, a sedam poslovnih prostora je zatvoreno.

Inspektorat je otkrio i veći broj kršenja pravila o zaštiti na radu.

Ministar Mrsić pozvao je na suradnju u borbi protiv rada na crno građane i socijalne partnere, u svrhu čega je aktiviran i besplatan telefon (broj 08004949) na kojega se može anonimno prijaviti nezakonito poslovanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO