Zimmermann: Hrvatska tužba besmislena

Slučaj Hrvatske u potpunosti zavisi od vremenske nadležnosti Suda za odlučivanje, kažu profesori Zimmermann i Tams (AP)

Hrvatska tužba za genocid protiv Srbije gubi smisao jer su se zločini sa genocidnom namjerom, koje je opisala Hrvatska, desili prije nastanka Savezne republike Jugoslavije, odnosno Srbije kao države, kada je počela da je obavezuje Konvencija o sprečavanju genocida, kazao je pred Međunarodnim sudom pravde profesor Andreas Zimmermann.

Na tom Sudu danas je izlaganjem predstavnika pravnog tima Srbije nastavljena usmena rasprava o sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Njemački profesori Christian Tams i Andreas Zimmermann svoje izlaganje posvetili su proceduralnim pitanjima nadležnosti Suda za odlučivanje o ovom sporu prije 27. aprila 1992. godine kao i odgovornosti Srbije prema Konvenciji o sprečavanju genocida.

‘Nema retroaktivne primjene’

Iznijeli su Sudu svoje stavove kako je pravno neosnovana tvrdnja Hrvatske da se Konvencija može primijeniti i retroaktivno, kako bi se zasnovala odgovornost Srbije za događaje iz 1991, što su potkrijepili brojnim slučajevima iz međunarodne prakse tokom 20. vijeka.

Specijal: Tužbe Hrvatske i Srbije za genocid

Zimmermann i Tams ukazali su da do 27. aprila 1992. godine Savezna republika Jugoslavija (SRJ), čiji je pravni sukcesor Srbija, nije postojala kao država, pa je samim tim nije ni obavezivala Konvencija o sprečavanju genocida, koja je osnov hrvatske tužbe.

Kako su se zločini sa genocidnom namjerom, koje je opisala Hrvatska, mahom dogodili ranije, hrvatska tužba protiv Srbije za genocid gubi smisao, istakao je Zimmermann.

“Slučaj Hrvatske na taj način u potpunosti zavisi od vremenske nadležnosti Suda za odlučivanje, odnosno o retroaktivnoj primjeni Konvencije o genocidu u vezi sa opisanim događajima”, rekao je.

Također, kako je naveo, zavisi od mogućnosti pripisivanja tih akata nasilja Srbiji prije nego što je postala ugovorna strana Konvencije o genocidu.

Profesor Zimmermann je ukazao da Srbija ne može biti odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu prije 27. aprila 1992. godine niti taj Sud ima nadležnost da odlučuje o njima.

Naveo je da bi država mogla biti odgovorna za nasilje prema običajnom pravu zasnovanom na zabrani genocida još prije nego što je Konvencija o genocidu postala obavezujuća za državu, ali odgovornost države za kršenje običajnog prava nije pitanje kojim se bavi taj Sud, što je potvrđeno i u njegovoj praksi.

Tams je govorio o pitanjima retroaktivnosti i pokazao da se akti na koje se Hrvatska oslanja ne rukovode Konvencijom o genocidu, kao ni pokušajem, kako je naveo “magičnog transfera odgovornosti na nepostojeću državu Srbiju”.

Istakao je da Konvencija i odgovornost ne mogu biti retroaktivni.

Napomenuo je da na pitanje “sukcesije odgovornosti” hrvatska strana uopšte ne obraća pažnju, “već ga izbjegava”.

Hrvatska: Srbija nije spriječila genocid

Kada je 2008. godine Sud procijenio da je nadležan za odlučivanje u tom sporu, nije rešio pitanje vremenske nadležnosti, jer je ocijenio da je to vezano za sadržinu spora.

Šef pravnog tima Srbije Saša Obradović jučer je u uvodnom izlaganju odgovorio na hrvatske optužbe i osporio kredibilitet dokaza koje je Hrvatska predstavila Sudu.

Obradović je podsjetio da, od samog početka spora, hrvatska tužba protiv Srbije podnesena Sudu u vrijeme bombardovanja NATO-a izgleda cinično, jer su Srbi žrtve genocida u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta.

Obradović je u ime Srbije ponovno izrazio žaljenje zbog svih žrtava rata.

Prošle sedmice hrvatski pravni zastupnici kazali su Sudu da je Srbija imala jasnu namjeru uništenja hrvatskih zajednica u različitim dijelovima Hrvatske i nije učinila ništa da spriječi i kazni počinioce genocida.

Član pravnog tima Phillipe Sands rekao je da je Srbija kriva jer nije spriječila genocid te da je bivša Jugoslovenska narodna armija znala za genocidnu namjeru paravojnih grupa koje je naoružavala.

Sud će utvrđivati jesu li Hrvatska, odnosno Srbija, kao države prekršile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odnosno izvršile genocid na teritoriji Hrvatske u periodu koji je obuhvaćen tužbom i kontratužbom od 1991. do 1995. godine.

Tek ukoliko presudom bude utvrđeno da je postojala odgovornost pojedine države za genocid, moglo bi se pokrenuti i pitanje naknade štete.

Konačna presuda, na koju ne postoji pravo žalbe, prema očekivanju stručnjaka očekuje se do kraja ove ili početka 2015. godine.

Izvor: Agencije