Institut Torlak čeka stranog investitora

Još se traži rješenje za oporavak Instituta za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” u Srbiji, koji godinama prolazi kroz finansijske teškoće, a količine cjepiva koje se proizvode – daleko su od nekadašnjih.

Nada je strateško partnerstvo sa svjetskim farmaceutskim kompanijama. U Vladi Srbije tvrde kako bi to značilo zajedničku proizvodnju, pri čemu bi država ostala vlasnik Instituta.

“Nekada ponos srpskog zdravstva. Institut Torlak vakcinama je snabdevao 120 zemalja sveta, ali od nekadašnjih uspeha danas su samo tragovi”, izvještava Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.

Proizvodnja se svela na stare tipove vakcina, a za njih su pored domaćeg tržišta zainteresovane jedino zemlje regije. Ipak, rukovodstvo Torlaka je optimistično.

Vraćeni dugovi

“U toku prošle godine vraćeni su dugovi Instituta “Torlak”, aktivirane su sve proizvodnje, jer u trenutku mog dolaska ovde bilo je zagađenje u proizvodnji, praktično se ni naše vakcine nisu mogle napraviti i distribuirati u Republici Srbiji”, govori Vera Stoiljković, direktorica tog instituta.

Da bi taj institut u proizvodnji dostigao standarde EU-a, potrebna su velika finansijska sredstva. Zato je Vlada Srbije oformila posebno tijelo koje već mjesecima traga za strateškim partnerom. Pregovara se sa svjetskim farmaceutskim kompanijama, ali ministrica zdravlja negira spekulacije da je postignut dogovor o prodaji kompaniji “Novartis”.

“Sa Novartisom nismo uopšte ni razgovarali. Sa tri druge farmaceutske kompanije jesmo razgovarali, ali su oni za sada zainteresovani da se njihove vakcine distribuiraju, što nije intreres Torlaka. Međutim, mi smo ponudili i drugačija razmišljanja i ti razgovori će trajati. Naš plan nije da se Torlak proda”, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministrica zdravlja u Vladi Srbije. 

Zbog višegodišnje nebrige, Institut je gubio licence i prava na proizvodnju pojedinih vakcina. Iako su u posljednje vrijeme u Torlak uloženi milioni eura, kako u pogon za proizvodnju vakcine protiv dječije paralize, tako i za vakcinu protiv gripa, gotovog proizvoda još nema.

Samo u pogon koji bi proizvodio vakcinu protiv gripa do sada je uloženo nekoliko miliona eura. Dva ministra zdravlja i dva bivša direktora Torlaka svečano su najavljivala početak proizvodnje, ali poslije fotografisanja pred novinarima ispostavljalo se da pogon nije osposobljen.

Konačno, pomoću sredstava Svjetske zdravstvene organizacije ovdje je nedavno počelo testiranje vakcine protiv gripa, ali u Institutu ne žele da prognoziraju kada će krenuti proizvodnja.

Strane kompanije

Predsjednik Lige za imunizaciju Zoran Radovanović smatra da su sve vlasti u posljednje dvije decenije jednako doprinijele sistematskom urušavanju te institucije.

“Kad pogledate Torlak u svojoj svetloj istoriji na čelu je bio čuveni virusolog Ljubinko Stojković, koji je imao međunarodnu reputaciju, ali poslednjih 20 godina od četiri direktora samo jedan je bio stručnjak. Imali ste ginekologa, hirurga i trenutno fizijatra”, kaže Radovanović. 

Iako u Ministarstvu zdravlja kažu da će Torlak uvijek imati podršku države, sumnjaju da je bez partnerstva sa stranim kompanijama moguć razvoj savremenih vakcina, ali i posao za više od tri stotine radnika. Jedino to bila bi šansa da se barem djelomično obnove izvoz i stara slava.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO