Zuroff Hrvatskoj: Ubrzajte istragu Decingera

Efraim Zuroff
Efraim Zuroff: Ako predsjednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom, bit će da su oni junaci (AP)

Centar Simon Wiesenthal pozvao je u četvrtak hrvatske vlasti da ubrzaju istragu Jakoba Decingera, osumnjičenog da je bio čuvar u logoru Auschwitz u kojem su tijekom Drugog svjetskog rata ubijani Židovi, objavio je Centar.

Ta organizacija, koja se bavi otkrivanjem nacističkih zločinaca, prenosi u priopćenju direktora izraelskog centra Efraima Zuroffa koji je Jutarnjem listu izjavio kako je potrebno žurno istražiti slučaj Decingera, koji navodno živi u Osijeku.

“Jedna stvar mora biti jasna – oni koji su bili čuvari u najvećoj tvornici smrti u povijesti i među onima koji su zbog svoje službe bili traženi odmah nakon rata, ne zaslužuju nikakvi sućut zbog godina ili slabosti”, rekao je Zuroff.

‘Neofašizam podigao glavu u Hrvatskoj’

Prema njegovim riječima, protokom vremena ne prestaje krivnja onih koji su omogućili ubijanja, a odmakla dob ne pretvara zločince u pravedne kršćane.

“I ono najvažije, žrtve tog strašnog logora zaslužuju da oni koji su sudjelovali u zločinima ne budu ignorirani ili izuzeti”, kaže Zuroff.

Smatra da je Hrvatska u slučaju “Šakić” dokazala kako je u stanju procesuirati i kazniti nacističke zločince i njihove suradnike, te je ispravno zatražila izručenje iz Austrije bivšeg zapovjednika ustaške policije u Požegi Milivoja Ašnera.

“No, pravda se može postići i u slučaju ‘Decinger’, a pouke koje bi se mogle izvući iz tog suđenja osobito su važne zbog ponovnog oživljavanja neofašizma koji je ponovno podigao svoju užasnu glavu u Hrvatskoj”, rekao je Zuroff.

Državno odvjetništvo je 30. siječnja službeno izvijestilo kako je Njemačka, preko svog središnjeg tijela pokrajinskog Ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacističkih zločina, dostavila podatke o identitetu osobe iz Hrvatske za koju se u njemačkim tiskovinama tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima.

DORH nije potvrdio identitet

DORH nije potvrdio napise hrvatskih medija da je riječ o 89-godišnjem Jakobu Decingeru iz Osijeka, rođenom 1924. u Čepinu, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Izvide radi provjere navedenih osnova sumnje provodi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, navodi DORH.

DORH je, također, zatražio dostavu dokumentacije od pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme Decinger boravio, kao i od Centra Simon Wiesenthal radi provjere osnova sumnje u eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada