Roditelji blokirali cestu u Mostaru

U Mostaru već tri sedmice blizu 2.500 djece ne pohađa nastavu zbog problema sa školskim prijevozom.

Roditelji su blokirali cestu Čitluk-Mostar i traže rješavanje problema plaćanja troškova prijevoza učenika. Ovo je već četvrta blokada i kažu da će nastaviti dok se situacija ne riješi, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan iz Mostara.

Školski hodnici bez djece i poluprazne učionice slika su većine mostarskih osnovnih škola u posljednjih nekoliko sedmica.

Biljana Primorac ima petero djece, od kojih dvoje školaraca. Gabrijela i Klara su koristile javni prijevoz do škole, koji im je bio plaćen, sve dok, zbog problema s dugovima vlasti prema kompaniji koja je obavljala prijevoz on nije ukinut.

„Prema mom mišljenju, za ovu situaciju su krive gradske i kantonalne vlasti. Oni ne rade svoj posao. A dužni su plaćati prevoz, jer od nas uzimaju porez, ali nam ništa ne vraćaju”, kaže Primorac.

Problem s prijevozom učenika izbio je nakon što je prijevoznik Mo Bus obznanio kako “neće niko da primi fakture” za dugovanja.

„Od devetog do kraja 12 mjeseca dug na osnovu prijevoza đaka osnovnog obrazovanja iznosi 372.000 KM. Dug je nastao na osnovu obećanja Grada Mostara i Vlade kantona da mi vozimo, a da će se riješiti problem prijevoza đaka. Mi smo završili uslugu prijevoza, a do dan danas ne znamo ko će biti taj ko će platiti dug”, objašnjava direktor Mo Busa Damir Marić.

Odgovornost vlasti

Iz Kantona, u čijoj je nadležnosti oblast obrazovanja, prozivaju gradske vlasti.  

„Pozivam gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da povuče svoju nezakonitu odluku i da plati prijevoz, kako bi se učenici konačno mogli vratiti u škole”, rekao je Zlatko Hadžiomerović, ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako kaže naš novinar, u Gradskoj upravi Mostara i danas šutnja. Međutim, ranije su u pisanom saopćenju obećali da će ispoštovati odluku, ukoliko se usvoji zakon koji ih obavezuje na plaćanje prijevoza učenicima.

Iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa pozivaju političare, koji odlučuju o ovom problemu, da se uozbilje.

„Apelujemo i na Grad i na Kanton da se konačno uozbilje, da prestanu sa prepucavanjima i da konačno počnu raditi svoj posao. Svi oni snose svoj dio odgovornosti. Grad kao osnivač škola, a Kanton jer je u njegovoj nadležnosti oblast obrazovanja. Neka obezbijede da djeca imaju prevoz do škola i da sjede u toplim učionicama, baš kao što oni sjede u toplim kancelarijama“, smatra Majda Behrem Stojanov iz Centra civilnih inicijativa.

U općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona sve jedinice lokalne samouprave plaćaju prijevoz učenika do škola, osim Grada Mostara.

Izvor: Al Jazeera