Orić, Gotovina i Šarović skinuti sa crne liste SAD-a

Odluku o skidanju sa crne liste Orića, Gotovine i Šarovića američke vlasti donijele su 30. januara (Al Jazeera)

Funkcioner Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina i ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naser Orić skinuti su sa crne liste SAD-a, prenio je sarajevski Dnevni avaz.

Odluku o tome američke vlasti su donijele 30. januara.

“Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija, u dogovoru sa State Departmentom, utvrdio je da okolnosti više ne opravdavaju uključivanje sljedećih osoba u aneks E.O. 13219 te da bi se ti pojedinci trebali ukloniti sa popisa ‘posebno označenih državljana'”, piše u saopćenju, prenosi Hina.

To znači da će oni od sada moći putovati, poslovati i raspolagati svojom imovinom u SAD-u, ukoliko je imaju.

Šarović, koji je donedavno obavljao posao ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, na crnu listu je dospio nakon afere “Orao”.

Tada je optužen da je znao za poslove koje je ta firma, sa sjedištem u Bijeljini, imala s režimom bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.

S obzirom na to da je Irak tada bio pod teškim sankcijama Ujedinjenih naroda, Šarović je bio prinuđen podnijeti ostavku i napustiti poziciju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sudskim procesom, Šarović je kasnije oslobođen svake odgovornosti.

Ratni zločin

Orić i Gotovina su se na crnoj listi SAD-a našli nakon što ih je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

“Na ovom se dugo radilo i odluka nema nikakve veze s trenutnim dešavanjima u regionu. Ona je rezultat dugog rada administracije predsjednika Baracka Obame i ne pokazuje nikakvu našu naklonost ili nesklonost bilo kojoj od ove tri osobe”, rekao je za sarajevski Dnevni avaz neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

Dodao je kako je odluka donesena prije najnovijih dešavanja koje, navodi, u fokus stavljaju jedno od imena sa ove liste.

OFAC osobama na tzv. listi “posebno označenih državljana” zamrzava imovinu u SAD-u, a američkim državljanima brani da s njima trguju, sarađuju, pomažu im ili obavljaju bilo kakvu vrstu međunarodnih finansijskih transakcija.

Gotovina je u januaru ove godine pred američkim saveznim sudom podnio tužbu protiv OFAC-a.

“Jednostavno, pokrenuta je normalna procedura u SAD-u za skidanje sa liste, zato što više ne postoji pravni temelj da general Gotovina bude na toj listi, jer više nije pod optužnicom”, rekao je tada za medije advokat Luka Mišetić, haški branitelj generala Gotovine.

Izvor: Agencije