Izvještaj EP-a o BiH: Poziv na reforme

Rezoluciju je podnijela njemačka predstavnica Doris Pack (EPA)

Evropski parlament je na plenarnom zasjedanju u četvrtak usvojio izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, javlja agencija Anadolija.

Izvještaj je usvojen sa 468 glasova za i 80 protiv.

Prema prijedlogu rezolucije koju je, u ime Odbora za vanjske poslove EP-a, podnijela njemačka zastupnica Doris Pack, izražava se duboka zabrinutost zbog toga što politički čelnici tri etničke zajednice u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju na putu evropskih integracija.

Potiču se političke skupine na svim nivoima vlasti u državi da pojačaju saradnju i dijalog kako bi prevladali postojeće nesuglasice, a radi postizanja napretka na putu reformi i poboljšanja života građana Bosne i Hercegovine, te poziva civilno društvo da se više angažira u naporima za reformu zemlje.

Poziva se na napuštanje nacionalističke i etnocentrične retorike kojom se služi vodstvo tri konstitutivna naroda u BiH te osuđuju sve vrste segregacije i diskriminacije na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Duboka zabrinutost

Izražava se duboka zabrinutost što je, zbog četverogodišnjih nesuglasica među političkim vođama, Vijeće Evrope prvobitno razmišljalo o ukidanju prava te države na zastupljenost u toj organizaciji, ako prije izbora ne bude istinskog napretka u primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava, i naglašava da će zakonitost izbora 2014. godine biti dovedena u pitanje ako se ne provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sjedić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”.

Također, izražava se zabrinutost zbog velike korupcije koja je prisutna na svim nivoima javnog života; složenih veza između političkih i poslovnih aktera te medija; poziva na ubrzanje provedbe strategije za borbu protiv korupcije i na pojačanje učinkovite istrage, progona i kažnjavanja slučajeva korupcije.

O izvještaju o Bosni i Hercegovini raspravljano je u srijedu, u okviru zajedničke rasprave o izvještajima o napretku balkanskih zemalja na putu prema Uniji.

Zastupnica EP-a Tanja Fajon čestitala je svojoj kolegici Doris Pack “na fer izvještaju” o napretku Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama i još jednom pozvala bosanskohercegovačke političare da provedu neophodne reforme.

“Čestitam Doris Pack na posljednjem fer izvještaju o Bosni i Hercegovini. Evropski parlament ne gubi nadu. Mi pomažemo i pozivamo političare da provedu reforme”, napisala je Fajon na svom Twitter profilu nakon glasanja u EP-u o izvještaju o Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije