San o zaradi u Sočiju postao noćna mora

Cijela olimpijska priča umrljana žalbama na sistematsko iskorištavanje građevinskih radnika i na unosne građevinske ugovore koje su dobili tajkuni (EPA)

Kada je Saši Matiću ponuđen posao na gradilištu u Sočiju, pomislio je kako je ponuda previše dobra da bi bila stvarna.

No, on i veliki broj drugih iz Srbije i Bosne i Hercegovine otputovali su u ruski grad domaćin predstojećih Zimskih olimpijskih igara, zavedeni obećanjima da će za dva mjeseca zaraditi više nego većina njihovih sugrađana za godinu, prenosi agencija Reuters.

“Bio je to nesiguran dogovor, ali sam pomislio: ‘Pa, to je samo na dva meseca.’ Plata je bila dobra i novac mi je trebao”, kaže Matić, nezaposleni 41-godišnjak iz Šapca, grada na zapadu Srbije.

On je samo jedan od hiljada stranih radnika koji su dovedeni uglavnom iz centralnoazijskih zemalja, bivših članica SSSR-a, ali i sa Balkana kako bi radili na gradnji poprišta Igara u Sočiju, vrijednih 50 milijardi dolara, prestižnom projektu od velike važnosti za ruski imidž kako na domaćoj tako i na stranoj sceni.

Za Matića se, međutim, san brzo pretvorio u noćnu moru.

Prošlog mjeseca Vlada Srbije vratila je više od 100 balkanskih radnika nakon što ih je ruska policija privela zbog ilegalnog rada.

Matić je pobjegao i proveo sedmicu putujući vozom i stopirajući prije nego što je ušao u Srbiju na sjevernoj granici s Mađarskom.

Rus sa pištoljem

On je za Reuters opisao kako je, nakon 27-satne vožnje autobusom do Sočija, dobio smještaj u jednoj praznoj sobi i kako je odmah počeo raditi kao moler, bez ugovora i neophodne vize.

Proveo je električnu energiju u sobu, kablom odbačenim na gradilištu.

Iako mu je obećana plaća od 4.000 eura, dobio je samo dvije akontacije ukupnog iznosa 600 eura, što je uglavnom potrošio na hranu.

“Završili smo posao prije roka i tražili smo naše plate. Tada je došao jedan Rus s pištoljem, izgledao je kao neki negativac iz gangsterskog filma. Uzeli smo ono malo novca što su nam dali i otišli”, govori Matić.

Dani prije početka Igara, čije je otvaranje planirano za 7. februara, obilježeni su prijetnjama pobunjenika iz nemirne ruske kavkaske regije.

Također, cijela olimpijska priča umrljana je žalbama na sistematsko iskorištavanje građevinskih radnika, kao i na unosne građevinske ugovore koje su dobili tajkuni i prijatelji političara, što je izazvalo salve kritika grupa koje se bore za zaštitu ljudskih prava.

Među pritvorenima u Rusiji bili su i Predrag Lero, Milenko Kuljić i Miomir Stolica, metalni radnici iz siromašnog bh. grada Bileće.

Za tuširanje 4,3 dolara

Pošto je njihov rodni grad poharan nezaposlenošću, lako ih je nagovorila jedna agencija za zapošljavanje iz Srbije da se zapute u Soči kako bi radili za mjesečnu plaću od 1.500 eura.

Uvjeti koji su ih dočekali, šokirali su ih.

“Koristili smo vanjske toalete i plaćali smo 150 rubalja [4,3 dolara] za tuširanje. Postojala su samo četiri toaleta na blizu 200 radnika”, kaže 38-godišnji Stolica.

Granicu su prešli sa 30-dnevnom turističkom vizom, a kasnije su im poslodavci kazali kako trebaju nakratko preći granicu s Abhazijom, otcijepljenom regijom susjedne Gruzije, a potom se vratiti kako bi obnovili radnu dozvolu.

No, nivo osiguranja ih je obeshrabrio.

“Grad je bio skoro pod opsadom i bio nas je strah da će nas uhvatiti, pa smo odlučili, ukoliko se šta desi, da se predamo”, izjavio je 31-godišnju Kuljić.

Ljudi koji su ih nadgledali obećali su organizirati to putovanje preko granice, no to se nikada nije dogodilo, pa je ovoj trojici istekla turistička viza.

Zaradili po 250 eura

Neki su, poput Matića, pobjegli, a drugi su ostali i izbjegavali policiju dok ih sreća nije izdala.

Lero, Kuljić i Stolica bili su uhapšeni, držani u pritvoru a potom su, zajedno s još 120 osoba, prebačeni u Srbiju avionom, čiji je let organizirao zvanični Beograd.

Tokom boravka u Rusiji zaradili su samo po 250 eura.

Upitan da prokomentira navode o zlostavljanju radnika, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach kazao je u ponedjeljak novinarima u Sočiju kako je ovaj problem riješen.

“Na osnovu toga isplaćena je kompenzacija radnicima u iznosu 227 miliona rubalja (4,8 miliona eura)”, kazao je.

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Kozak, koji je imao veliku ulogu u nadgledanju priprema ZOI-ja, prošlog mjeseca rekao je kako je siguran da će radnici dobiti obećani novac.

“Pratit ćemo situaciju dok se sav posao ne završi i dok se cijeli dug ne isplati”, dodao je.

Izvor: Agencije