RS: Milovanović ne može biti uhapšen

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska saopćilo je da je 5. februara dobilo od Ureda Interpola u Sarajevu obavještenje o raspisivanju potjernice Interpola u Zagrebu za generalom Vojske RS-a Manojlom Milovanovićem zbog istrage u vezi s ratnim zločinom počinjenim u Hrvatskoj.

Iz MUP-a RS saopćeno je da Milovanović ne može biti lišen slobode, jer je državljanin Bosne i Hercegovine, ali je Hrvatskoj ponuđeno da predmet ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.

MUP RS-a je, posredstvom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, uputio urgenciju Interpolu u Lyonu (Francuska), kojom se traži objašnjenje zašto BiH nije obaviještena o mogućnosti raspisivanja potjernice, jer procedura predviđa obavezu Interpola da obavijesti zemlju o tome.

Milovanović je, komentirajući Interpolovu potjernicu, istakao da nije upoznat s tim šta mu konkretno Hrvatska stavlja na teret.

“Otkud ja znam šta im je palo na pamet, da li su znali da će biti raspisana potjernica za [komandanton Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici] Naserom Orićem, pa su htjeli neku ravnotežu, samo što i Lyon nije reagovao u mom slučaju, a trebalo je, a reagovao je u slučaju Orića”, naveo je Milovanović, javlja Anadolija.

Prijeti mu ‘crvena potjernica’

Hrvatska Milovanovića traži zbog, kako je navedeno, ratnog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom.

Lokalni mediji u Banjoj Luci izvijestili su kako je hrvatski ured Interpola navodno još 7. januara poslao obavijest o raspisivanju potjernice za Milovanovićem, prenosi Hina.

Šta se tačno Milovanoviću stavlja na teret, nije bilo moguće saznati.

Ukoliko se do petka, 7. februara, ne dostavi prigovor, za Milovanovićem će automatski biti raspisana “crvena potjernica”, obavezujuća za sve države članice Interpola, i ukoliko pređe granicu Hrvatske bit će uhapšen.

Milovanović je general-pukovnik bivšeg VRS-a u penziji, a do početka raspada Jugoslavije bio je oficir Jugoslavenske narodne armije.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je načelnik Generalštaba VRS-a, a kasnije ministar odbrane RS-a od 29. januara 1998. do 1999. godine.

Član je Senata RS-a od 2009. godine i živi u Banjoj Luci.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO