Srbija: U ponoć ističe rok za predaju listi

Vanredne parlamentarne izbore mogu pratiti strani i domaći posmatrači, koji imaju rok do 6. marta da RIK-u podnesu prijave (EPA)

Noćas u ponoć ističe rok strankama i koalicijama koje žele sudjelovati na izvanrednim parlamentarnim izborima 16. ožujka u Srbiji.

Republička izborna komisija (RIK) će zbirnu izbornu listu utvrditi najkasnije 5. ožujka, kada će ona biti objavljena i u “Službenom glasniku”.

Liste će na izbornom listiću biti pod rednim brojevima kako ih je RIK proglašavao, pa će tako birači zaokruživati redni broj ispred naziva liste, javlja Tanjug.

Na izborima 8.262 biračka mjesta

Do sada je RIK proglasio 12 listi, a sudjelovanje na izborima najavili su i iz Pokreta “1389”, bivši ministar Saša Radulović sa listom “Dosta je bilo”, Ruska stranka i Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija.

Lista koalicije okupljene oko SNS-a će biti prva na zbirnom izbornom listiću, dok će druga biti koalicija SPS-PUPS-JS. Demokratska stranka Srbije proglašena je trećom, LDP je četvrti, Savez vojvođanskih Mađara peti, SRS šesta, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam bit će lista “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, deveta će biti lista “Dveri – Boško Obradović”, a deseta lista SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin.

Na izbornoj listi 11. mjesto imat će koalicijska lista Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista “Treća Srbija”.

Na izborima u Srbiji bit će otvoreno 8.262 biračkih mjesta, 90 na Kosovu i Metohiji, kao i 35 biračkih mjesta u 20 država – Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini – u Sarajevu i Banjoj Luci, u Italiji će biti otvorena četiri biračka mjesta – u Rimu, Milanu, Trstu i Vicenzi, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Biračka mjesta u inostranstvu

Državljani Srbije koji žive u Njemačkoj biračko pravo moći će iskoristiti na šet biračkih mjesta i to u Berlinu, Düsseldorfu, Münchenu, Sttutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD-u na tri – Washingtonu, New Yorku i Chicagu, a biračko mjesto bit će otvoreno u Sloveniji, u Turskoj – Istanbulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – Abu Dabiju, u Francuskoj – Parizu i Strasbourgu, a u Nizozemskoj u Haagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švicarskoj – Bernu i Zürichu.

Kada je riječ o točnom broju birača u Srbiji, on će biti utvrđen danas po zaključenju biračkog spiska, što će odrediti i broj glasačkih listića.

Broj glasačkih listića koji se tiskaju mora biti jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

RIK rješenjem koje se objavljuje u “Službenom glasniku” utvrđuje broj glasačkih listića, kao i broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,5 posto od ukupnog broja birača.

Izvanredne parlamentarne izbore mogu pratiti strani i domaći promatrači, koji imaju rok do 6. ožujka da RIK-u podnesu prijave, a domaći četiri dana više – do 10. ožujka.

Izvor: Agencije