Skupština HNK-a ignorira zahtjeve plenuma

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije u petak prihvatila ostavku predsjedavajućeg Ramiza Jelovca. Zastupnici nisu razmatrali ni zahtjeve plenuma građana Mostara upućene tom zakonodavnom tijelu. Sjednicu je obilježila i odluka da novinari ne mogu pratiti zasjedanje.

Novinari i predstavnici plenuma građana Mostara, bez, kako kažu, razumnog objašnjenja, odlukom predsjedavajućeg Skupštine, izbačeni su sa sjednice, izvijestio je iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

“Došao sam na današnju sjednicu Skupštine HNK-a ispred plenuma građana Mostara. Svjedoci ste situacije kada sam pokušao da se obratim zastupnicima, kao i gostima. Bio sam spriječen. Nažalost, to je ta ‘demokratija’ koju zagovara ova Skupština”, kazao je Edin Vejzović, stanovnik Mostara.

Zasjedanje Skupštine je nastavljeno iza zatvorenih vrata. Ali, nisu se svi zastupnici složili s tom odlukom.

Ima novca za zgradu Kantona

“Ja sam već davno izjavila da bih najsretnija bila kada bi se sve skupštinske sjednice snimale. Tada bi narod vidio šta i ko od njihovih izabranika govori, na koji način ih zastupa. Postoje pojedini zastupnici koji vrlo licemjerno nastupaju na Skupštini, a sasvim dugačije kada izađu van i kada ih vi susretnete da daju izjavu”, rekla je Diana Zelenika, zastupnica u Skupštini NHK-a.

Skupština se nije konkretno izjasnila niti o jednom zahtjevu koje joj je uputio plenum građana. Nisu raspravljali o smjeni Vlade HNK-a, ukidanju paušala i beneficija političarima, kao ni o usklađivanju njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama.

Ranije je kantonalni premijer rekao kako nema šanse da se u budžet ukalkuliraju porodiljske naknade i dječiji doplatak, koji nisu riješeni jedino u HNK-u. Kažu – nema novca.

S druge strane, građani okupljeni u plenum tvrde da bi se sredstva mogla naći ako bi se zvaničnici odrekli beneficija koje sada uživaju. A da se novac može nekako pronaći, svjedoči ubrzana obnova kantonalne zgrade. Zapaljena prije 20 dana, danas ima novu fasadu, otvore, ali i rešetke na prozorima.

Izvor: Al Jazeera