SAD: Korupcija i diskriminacija na Balkanu

Američki državni sekretar John Kerry rekao da mnoge vlade u svijetu pribjegavaju politički motiviranim progonima (AP)

Najveći problemi zemalja u regiji u protekloj godini bili su korupcija, diskriminacija manjina, neefikasnost sudstva i pritisak na medije, objavio je State Department u svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima u svijetu.

Predstavljajući izvještaj, američki državni sekretar John Kerry je rekao da mnoge vlade pribjegavaju politički motiviranim progonima i koriste nove tehnologije kako bi kontrolirale izražavanje neslaganja, bilo javnim protestima ili raznim tehnološkim sredstvima.

Sekretar Kerry je izdvojio nekoliko zemalja za čije je vlade rekao da krše ljudska prava svojih građana, među njima Sirija, Rusija, Kina, Kuba, Egipat, Bangladeš i nedavno svrgnuta Vlada Ukrajine. Kerry je dodao da je 80 vlada u svijetu uvelo zakone kojima se legalizira diskriminacija protiv homoseksualaca.

Kerry je, također, rekao da američki dosije, kada su u pitanju ljudska prava, nije savršen, ali da zemlja počiva na principu konstantnog unapređivanja stanja ljudskih prava.

Nefunkcionalna vlast u BiH

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, stoji u izvještaju State Departmenta, iako su opći izbori iz 2010. godine proglašeni slobodnim i poštenim, koalicije koje su formirane nakon izbora na svim nivoima vlasti i dalje su nestabilne i stalno nastoje mijenjati sastav, što sprečava politički napredak.

Nekoliko puta u toku 2013. vlasti nisu uspjele održati efikasnu kontrolu nad snagama sigurnosti, iako, dodaje se, snage sigurnosti nisu provodile široko rasprostranjena ili sistemska kršenja ljudskih prava.

No, i dalje najozbiljniji problem u BiH ostaju korumpiranost i nefunkcionalnost Vlade, što onemogućava građanima ostvarenje prava na osnovne usluge. Politički lideri su pojačali duboko ukorijenjene etničke podjele, i manipuliraju njima, što slabi demokratiju, vodi velikoj diskriminaciji u većini aspekata svakodnevnog života, umanjuje vladavinu prava, ometa rad medija i opstruira nastavak povratka izbjeglica.

Provociranje i zastrašivanje novinara i građanskih aktivista ograničava pristup javnosti tačnim informacijama, kao i odgovornost političkih lidera – stoji, između ostaloga, u izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH.

Korumpirani zvaničnici u Crnoj Gori

Što se tiče Crne Gore, najveći su problemi ove zemlje, prema američkom izvještaju, korupcija, favoriziranje politički podobnih pojedinca, slaba kontrola sukoba interesa u svim granama vlasti, društvena diskriminacija, te uznemiravanje nezavisnih medija i novinara.

U izvještaju se navodi da, iako zakon predviđa kazne za korupciju zvaničnika na najvišem nivou, u praksi vlast nije efektivno primijenila propise, pa ova pojava ostaje ozbiljan problem.

“Postoje dokazi da su državni zvaničnici bili korumpirani i da nisu kažnjeni”, piše u izvještaju.

State Department konstatira da su kazne za procesuirane niže službenike za korupciju veoma visoke, dok su napori da se istraže, gone i osude visoki zvaničnici za korupciju uglavnom nedjelotvorni.

Ukazuje se da su nezavisni mediji i novinari u Crnoj Gori suočeni sa fizičkim napadima, prijetnjama, kao i političkim i ekonomskim pritiscima.

Dodaje se kako mnogi vjeruju da Agencija za nacionalnu bezbjednost često prekorači mandat i prati političke ciljeve Demokratske partije socijalista.

Neefikasni pravosudni sistem u Srbiji

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju među najozbiljnijim problemima u 2013. godini navedeni su diskriminacija i društveno nasilje nad manjinama, pogotovo Romima.

Kao veliki razlog za zabrinutost u izvještaju se navodi “uznemiravanje novinara i pritisak na njih da provode autocenzuru, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem, čija su posljedica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja prije suđenja”.

Ostali problemi koje je State Department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je činila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava LGBT populacije, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritiziraju Vladu.

Vlada je preduzela korake na krivičnom gonjenju zvaničnika, u policiji i drugim strukturama vlasti, kada je javnost primijetila te zloupotrebe, navodi se.

Kršenje slobode kretanja na Kosovu

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, State Department je konstatirao kako je bilo izvještaja da su pripadnici kosovske policije učestvovali u kršenju ljudskih prava.

“Najveći problemi u vezi sa ljudskim pravima tokom godine bili su barikade postavljene na sjeveru Kosova od strane radikalnih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe”, stoji u izvještaju.

Među ostalim problemima su društveno nasilje i diskriminacija nad pripadnicima etničkih manjina, policijsko maltretiranje zatvorenika, loši uvjeti u zatvorima, korupcija, dugo trajanje pritvora, neefikasnost sudstva, zastrašivanje medija od javnih zvaničnika i kriminalnih elemenata, ograničavanje vjerskih sloboda, vandalizam po vjerskoj osnovi i trgovina ljudima.

Nasilje prema manjinama u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je najveći problem društvena diskriminacija i u određenoj mjeri nasilje prema pripadnicima manjina, posebno Srba i Roma, navodi se u izvještaju.

Takvo stanje, kako stoji, obeshrabruje povratak raseljenih lica i “odlaže oporavak od konflikta s početka 90-ih godina prošlog stoljeća”.

U izvještaju se kao najveći problem navodi i odnos prema prema LGBT-populaciji, kao i korupcija.

Korupcija je i u 2013. ostala velik hrvatski problem, kaže se u izvještaju, kao i sporost pravosuđa. Nabrajaju se neriješeni zahtjevi za povrat imovine iz Drugoga svjetskog rata, razdoblja komunizma i proteklog rata, te javno pokazivanje profašističkih osjećaja, vandalizam spomenika holokausta, kao i trgovina ljudima.

Pritisak na medije u Makedoniji

U izvještaju za Makedoniju navodi se da je najveći problem ove zemlje, što se tiče ljudskih prava, taj što vlasti ne poštuju vladavinu zakona, kao i visok stepen korupcije.

Vlasti se „miješaju u sudstvo i medije, te vrše selektivno sudsko gonjenje političkih oponenata“, stoji u izvještaju.  

Dodaje se da su još neki od problema Makedonije neučinkovitost vlasti, favoriziranje određenih osoba, dugi sudski procesi i korupcija u pravosudnom sistemu, te loše postupanje prema zatvorenicima i loši uvjeti u zatvorima i bolnicama za mentalne bolesti.

U 2013. su postojale tenzije između Albanaca i Makedonaca, kao i diskriminacija Roma i drugih manjina, navodi State Department.

Izvor: Agencije