Još jedan zastoj BiH u pregovorima s EU-om

Bosna i Hercegovina opet je napravila zastoj u pregovorima s Evropskom unijom. Sjednica Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i porez nije održana.

Ovdje se svi zaklinju u evropski put Bosne i Hercegovine. Ali čak se i obavezni sastanci otkazuju, jer, naprimjer, nema dogovora o tome koja bi delegacija u ime Bosne i Hercegovine pregovarala. Iz Evropske komisije izražavaju žaljenje zbog narušavanja međusobnog dijaloga, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

“U našim bilateralnim odnosima moramo biti u mogućnosti dobiti jedinstven stav, jednim glasom, kako to često kažemo. Za to je nužna koordinacija u zemlji. To će pomoći našoj saradnji. Evropska unija treba biti u mogućnosti pregovarati s Bosnom i Hercegovinom, što nije moguće ako zemlja nije, u tom smislu, organizirana unutar sebe”, kaže Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Pitanje mehanizma koordinacije jedno je od vrućih političkih pitanja. Bosna i Hercegovina ima dva entiteta. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležnosti su podijeljene po kantonima ili su im, poput obrazovanja, potpuno u nadležnosti. Za promjene u nekim pitanjima potrebna je saglasnost svih vlada, a ima ih 13.

Organizacijski haos

Pitanja nadležnosti dva entiteta i države još su češći spor. Stručnjaci upozoravaju kako bi, uprkos tom funkcionalnom i organizacijskom haosu, Bosna i Hercegovina morala malo požuriti.

“Svaki uslov, pa i onaj najmanji, tehnički, Bosna i Hercegovina bi morala ispunjavati prije roka. Dozvoliti sebi da zbog političkih i drugih nesporazuma nismo u stanju skupiti ni delegaciju za pregovore – zaista je neozbiljno. A moralo bi se uzeti u obzir i koliko je uopće ozbiljno za same pregovore, po bilo kojem pitanju, imati ogromne delegacije, koje je teško isfinansirati ako je putovanje izvan Bosne i Hercegovine, a kamoli osigurati stvarnu koordinaciju i efikasnost”, kaže Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Sastanak Pododbora za trgovinu i carine nije otkazan, već odgođen, tvrde u Direkciji evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

“Konsultacije su u toku i čim budemo imali potencijalan datum održavanja novog sastanka, Evropska komisija će i o tome biti obaviještena”, rekla je Marina Kavaz-Siručić iz DEI BiH.

Prošlogodišnje otkazivanje dvije sjednice Pododbora bilo je bez presedana. Kako se to nastavlja, iz Brisela traže da se mehanizam koordinacije raznih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini što prije uspostavi, ako se uopće želi evropski napredak zemlje.

Izvor: Agencije