Ministar: Nema alternative rezovima u Cargu

Radnici HŽ Carga su se okupili na Glavnom kolodvoru, pa se zatim uputili da protestuju na Markovom trgu (Al Jazeera)
Radnici HŽ Carga su se okupili na Glavnom kolodvoru, pa se zatim uputili da protestuju na Markovom trgu (Al Jazeera)

Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je sindikate u HŽ Cargu, koji su danas prosvjedovali na Markovu trgu, da razgovaraju s Upravom tvrtke, naglasivši da HŽ Cargo treba opstati, ali nema alternative rezovima, jer tvrtka ima višak zaposlenih.

“Nema alternative smanjenju broja radnika u HŽ Cargu”, rekao je Hajdaš Dončić novinarima ispred Banskih dvora uoči sjednice Vlade, javlja Hina.

Od 1. srpnja prošle godine promet roba je liberaliziran, a HŽ Cargo, kad ga uspoređujemo s kompanijama istog opsega prevezenog tereta, nažalost, ima višak radne snage, ustvrdio je ministar.

Vladi je u interesu da HŽ Cargo opstane, poručio je Hajdaš Dončić i pozvao prosvjednike iz Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata željezničara Hrvatske da razgovaraju s Upravom tvrtke.

“Rezovi nepopularni, ali potrebni”

“Snažno smo orijentirani na spas Carga, Vlada će preuzeti obveze slično kao što je preuzela za Croatia Airlines, ali rezovi su potrebni, iako nisu popularni”, rekao je.

Dobro je što u sustavu željeznica postoji željeznički fond, jer to znači da se, ako radnici ne odaberu poticajnu otpremninu, mogu tri godine financirati iz fonda, tako da imaju dovoljno vremena pronaći novi posao, kazao je Hajdaš Dončić.

Blizu 500 radnika HŽ Carga došlo je danas prosvjedovati na Markov trg, tražeći da Uprava povuče Pravilnik o organizaciji kojim se 804 radnika proglašava tehnološkim viškom, te izmjenu kolektivnog ugovora koji je omogućio takvo smanjenje broja zaposlenih.

Prosvjed su organizirali Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske, koji, također, traže izmjenu novog kolektivnog ugovora, koji je Uprava HŽ Carga potpisala sa Sindikatom strojovođa Hrvatske, tvrdeći da su u njemu uvedeni protuzakoniti kriteriji za stavljanje na listu tehnološkog viška radnika.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač ustvrdio je da su se na listi tehnološkog viška našli radnici bez kojih se ne može obavljati prijevoz robe na željeznicama.

Kroz odredbe tog kolektivnog ugovora obmanjuju se javnost, Vlada i porezni obveznici, jer se s predviđenim otpuštanjima neće izbjeći stečaj HŽ Carga, smatra Forgač.

Sindikati: Imamo prijedloge ušteda

Forgač je rekao da sindikati imaju vlastite prijedloge ušteda, koje bi bile trenutne i omogućile HŽ Cargu stabilno poslovanje.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić poručio je da se prosvjed organizira isključivo zbog opstanka HŽ Carga, njegovih radnika i njihovih obitelji.

“To što je napravljeno s pravilnikom i kolektivnim ugovorom je prijevara i laž”, rekao je Maršić.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić obećao je da će se provesti trenutne uštede, te da će se tvrtka pokrenuti, ali u HŽ Cargu i dalje nema novca za plaće i restrukturiranje, kaže Maršić.

Tražimo kriterije jednake za sve, a HŽ Cargo bez radnika i rada neće opstati, naglasio je Maršić.

Sindikalci upozoravaju na to da HŽ Cargo ima dvije milijarde kuna duga s državnim jamstvima, pa ako se situacija ne promijeniti taj dug će biti opterećenje i za sve građane Hrvatske.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska željeznica nije uspjela prodati svoju kompaniju za teretni prijevoz, za što ministar prometa krivi rumunjskog investitora.

27 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO