Roditelji strahuju od vakcinisanja djece

Zaštititi svoje dijete – to je želja svakog roditelja. A u Hrvatskoj je sve više onih poput Andreje Todorić iz Velike Gorice, koji se pitaju – znaju li sve o vakcinama i potencijalnim posljedicama.

“Raspolažem samo informacijama koje se plasiraju o dobrobiti cijepljenja, ali rijetko je dostupna informacija o onoj drugoj strani priče. Želimo potpune informacije i na temelju tih informacija, želimo slobodu odlučivanja želimo li cijepiti našu djecu ili ne”, kaže Andrea Todorić.

Slobode sada nema. Zakon propisuje da dijete do 18. godine obavezno mora primiti 16 injekcija, ponekad i s više cjepiva u jednoj. Prvo cjepivo primi već u porodilištu, često bez znanja roditelja. A ako roditelj odbije, kažnjava ga se na sudu sa 260 eura, te ga je liječnik obavezan prijaviti inspekciji Ministarstva zdravlja i Centru za socijalnu skrb, izvještava reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Opasne i bezopasne nuspojave

Željko Poljak, klinički imunolog s ličnim iskustvom, kaže kako roditelji moraju imati pravo sami odlučiti.

“Treba roditeljima reći da postoji mnogo nuspojava. One su, istina, većinom bezopasne, ali ima i opasnih. To su takozvane kolateralne žrtve. Među njima je kolateralna žrtva bila i moja kći, koja je nakon cijepljenja diteperom dobila upalu mozga i završila u bolnici”, kaže Poljak.

U Hrvatskoj se na godinu vakciniše blizu 360.000 djece. Posljednji podaci za 2012. godinu kažu kako je zabilježeno 129 nuspojava, što je manje nego prijašnjih godina.

“Vrlo rijetko se tu jave neke ozbiljne, a pogotovo ne i nije nikad dokazano, a dokazano je suprotno – da se ne javljaju, naprimjer iznenadna smrt, ili smrt u kolijevci dojenčadi, autizam, kasnije neke neurodegenerativne bolesti, multipla skleroza… To definitivno s ovim dječijim bolestima nije nikakv slučaj niti problem”, kaže Darko Richter sa Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Odgovori na javnoj raspravi

Većina bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu više nema. Upravo zato jer je iznad 95 posto djece vakcinisano. No, uzročnici bolesti još su prisutni. Ako bi se znatno smanjio broj vakcinisane djece, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Hrvatske, epidemije bi brzo buknule.

„(…) Prve bi se pojavile ospice i hripavac, a ako bi se to nastavilo dalje, onda bi, možda, mogli imati i difteriju i sve ostale bolesti”, kaže Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zabrinuti roditelji izborili su se za javnu raspravu koja počinje već krajem sedmice.

 Ta rasprava bi trebala odgovoriti na pitanja: ima li razloga za strah od vakcinisanja, treba li ono i dalje biti obavezno, a odbijanje kažnjivo, te ono osnovno – ima li ili nema svaka osoba, pa i roditelj za svoje dijete, pravo odlučivati koji lijek ili vakcinu želi primiti?

Izvor: Al Jazeera