Brammertz: U bh. općinama počinjen genocid

Serge Brammertz je nezadovoljan presudom Žalbenog vijeća u predmetu "Momčilo Perišić" i presudom Pretresnog vijeća u predmetu "Stanišić i Simatović" (EPA)

Zadovoljni smo što će Pretresno vijeće u predmetu “Radovan Karadžić” s punom pažnjom razmotriti našu tvrdnju da je u općinama širom Bosne i Hercegovine tokom 1992. godine počinjen genocid, izjavio je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz.

Istovremeno, veoma mali napredak ostvaren je u pravcu finaliziranja devet od 13 predmeta druge kategorije, koje je Tužilaštvo Tribunala proslijedilo Bosni i Hercegovini od 2005. do 2009. godine, smatra Brammertz.

U razgovoru za agenciju Fena, naglasio je kako je najveći prioritet Tužilaštva da se preostali posao uspješno završi što ekspeditivnije.

“Izvođenje dokaza u predmetu ‘Karadžić’ završili smo u maju 2012. godine. U oktobru 2013, godinu nakon početka suđenja, završili smo sa izvođenjem dokaza u predmetu ‘Goran Hadžić’. U decembru 2013, samo godinu i po nakon početka suđenja, pozvali smo posljednjeg svjedoka u predmetu ‘Ratko Mladić’. Čim pretresna vijeća finaliziraju preostala proceduralna pitanja, odbrana će početi sa izvođenjem svojih dokaza u predmetima ‘Mladić’ i ‘Hadžić’, čime će se ICTY znatno približiti okončanju posla koji mu je preostao”, rekao je Brammertz.

‘Mali napredak BiH’

Prema njegovim riječima, ta suđenja spadaju među najvažnija i najteža u historiji tog međunarodnog suda.

“Nažalost, očekivali smo da presuda u predmetu ‘Vojislav Šešelj’ bude izrečena tokom 2013. godine, ali to se nije dogodilo. Završili smo sa izvođenjem dokaza 2010. godine, a dokaznog postupka odbrane nije bilo.”

Naglašava da je presuda u predmetu “Jadranko Prlić i drugi” bila veliki uspjeh za Tužilaštvo.

“Time što smo dokazali van razumne sumnje da su zločini počinjeni radi provođenja udruženog zločinačkog poduhvata kako bi se u Bosni i Hercegovini uspostavio hrvatski teritorijalni entitet, osigurali smo osuđujuću presudu za svu šestericu optuženih. Međutim, prema našem mišljenju, kazne od 10 do 25 godina zatvora su očigledno neadekvatne i po toj osnovi smo uložili žalbu na presudu”, kaže glavni haški tužilac.

Njegova je ocjena da je, nezavisno od onog što je urađeno pred ICTY-em, prošle godine u Bosni i Hercegovini trebalo uraditi više na procesuiranju ratnih zločina na nacionalnom nivou.

“Kao što sam iznio u svom izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, veoma mali napredak ostvaren je u pravcu finaliziranja devet od 13 predmeta druge kategorije, koje je Tužilaštvo ICTY-a proslijedilo Bosni i Hercegovini od 2005. do 2009. godine. Također, nedovoljan napredak ostvaren je i u odnosu na nacionalnu strategiju procesuiranja ratnih zločina. Ključni resursi i obuka za sudove na nivou entiteta sada će biti osigurani i ove godine se nadamo vidnom napretku”, naveo je.

Na pitanje čime je posebno nezadovoljan, tužilac Brammertz rekao je kako su i Tužilaštvo i javnost bili veoma nezadovoljni presudom Žalbenog vijeća u predmetu “Momčilo Perišić” i presudom Pretresnog vijeća u predmetu “Jovica Stanišić i  Franko Simatović”.

‘Zadovoljni otkrićem Tomašice’

“Obje ove presude temeljile su se na novom konceptu ‘konkretne usmjerenosti’, na osnovu čega su optuženi oslobođeni odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina. Tužilaštvo je kasnije iznijelo tvrdnju da žalbena presuda u predmetu ‘Perišić’ sadrži grešku u primjeni prava, zato što se prvi put u historiji Međunarodnog suda tražio dokaz o postojanju ‘konkretne usmjerenosti'”, pojašnjava Brammertz.

Ocjenjuje da za svakog u Bosni i Hercegovini, kao i u Tužilaštvu, najveće razočarenje mora biti to što još ima porodica koje ne znaju gdje su zakopana tijela njihovih najmilijih.

“Dajemo snažnu podršku radu Međunarodne komisije za nestale osobe i, naravno, zadovoljni smo otkrićem masovne grobnice u Tomašici 2013. godine. Dobro je što je lokacija te grobnice otkrivena. Međutim, treba uraditi više. Svako ko ima neku informaciju treba je iznijeti, tako da sve žrtve mogu konačno počivati u miru.”

Prema Brammertzovim riječima, ICTY trenutno predviđa da će suđenja biti okončana do sredine 2016, a da će se rad na drugostepenim postupcima završiti do kraja 2017. godine.

Izvor: Agencije