SAD traži odlučnost od političara BiH

Na početku protesta u Bosni i Hercegovini američka Vlada dala je podršku građanima za izražavanje nezadovoljstva.

Međutim, osudila je nasilje i poručila da će smatrati odgovornima političare koji pokušaju koristiti proteste za vlastite interese. Iz Washingtona izvještava Ivica Puljić.

Svojevrsno upozorenje političkim čelnicima Bosne i Hercegovine iz Washingtona je upućeno još u novembru 2013. godine, a izgovorila ga je Victoria Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju.

“U Bosni i Hercegovini je odavno prošlo vrijeme za čelnike da pokažu hrabrost i viziju, da prevaziđu sitne interese iz prošlosti i da izgrade modernu, ujedinjenu državu vrijednu sposobnosti i aspiracija sve tri zajednice”, kazala je Nuland.

Dodala je da, ukoliko ti čelnici nastave blokirati put prema Evropskoj uniji i NATO savezu, međunarodni partneri Bosne i Hercegovine, uključujući Sjedinjene Američke Države, “trebaju ponovo razmotriti svoj pristup”.

Vrijeme za odlučnije poteze

Michael Haltzel sa Univerziteta Johns Hopkins kaže da posljednji događaji u Bosni i Hercegovini pokazuju da je vrijeme za odlučnije poteze Washingtona i Brisela:

“Evropska unija mora kategorično kazati da Bosna, kada bude spremna, može postati članica Evropske unije jedino kao ujedinjena zemlja. Može biti ujedinjena Federacija, ali treba biti jasan da odvajanje od Bosne i Hercegovine nije moguće. Istovremeno, EUFOR, vojni dio Evropske unije, treba razmjestiti snage oko Brčkog, kako bi se pokazalo da je to autonomno područje i da neće biti nikakvih secesija”, ocijenio je Haltzel.

Nakon višegodišnjeg rada u OHR-u u Sarajevu, utiske o situaciji u Bosni i Hercegovini Philippe Leroux-Martin objavio je u knjizi Diplomatska protupobuna.

“Mislim da protesti jesu pozitivni, jer stvaraju novi politički prostor. Predstavljaju priliku za stvaranje nove političke klase u zemlji koja može izaći na izbore, koja može donijeti nove ideje koje će nadmašiti sve grupacije u Bosni. Vidim velike mogućnosti vezane za ove proteste. Ali, postoji i opasnost da nacionalisti obeshrabre i instrumentaliziraju novu situaciju”, kazao je on.

Poruke bh. političarima

Većina Amerikanaca koji su izvan vladine službene politike, a koji su dobri poznavatelji prilika u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, podržavaju demonstrante, osuđuju nasilje i imaju poruku za političare u toj zemlji.

“Pazite! To je moja poruka njima – budite oprezni… Shvatite ovo ozbiljno. Poruka ne može biti jasnija, a glasi – svi političari odgovaraju javnosti. Posebno bih ovu poruku uputio političarima u Republici Srpskoj koji vjeruju da je ovo samo fenomen u Federaciji, ili samo na bošnjačkim područjima. Potpuno pogrešno shvatanje. Iste zahtjeve imaju i građani manjeg bh. entiteta”, poručuje Edward Joseph sa Univerziteta John Hopkins.

Američka administracija pažljivo motri zbivanja u Bosni i Hercegovini. U stalnom je kontaktu s Evropskom unijom od koje će, kako nam je rekao neimenovani izvor u State Departmentu, tražiti odlučniju politiku i bezrezervnu podršku Uredu visokog međunarodnog predstavnika u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada