Policija: Moguće novo nasilje u Sarajevu

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo će sve informacije koje ima na raspolaganju staviti na uvid predstavnicima plenuma (Anadolija)

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspolaže saznanjima koja ukazuju na to da se u određenim dijelovima grada organiziraju grupe mladih osoba koje planiraju da okupljanje građana u subotu, 22. februara, iskoriste za nasilne proteste usmjerene prema objektima kantonalnih i državnih institucija, te policijskim službenicima koji će vršiti osiguranje protesnog okupljanja.

“Naša saznanja s terena, također, ukazuju na to da spomenute grupe pripremaju podesne predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta”, saopćili su iz Odjela za odnose sa javnošću MUP-a KS.

Uzimajući u obzir navedeno, MUP Kantona Sarajevo apelira na sve učesnike protestnih okupljanja da se uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identificiraju i u suradnji s policijom takve izgrednike odstrane sa skupa, naglašavajući da pripadnici policije neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

U saopćenju za javnost ističe se da će, s obzirom na ustavne i zakonske odrednice, koje govore da je glavni zadatak policije zaštita ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, Uprava policije poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

“Dosadašnja iskustva govore da većina građana – učesnika protesta – poštuje zakon i na miran način izražava stavove. Međutim, manje grupe i neodgovorni pojedinci zloupotrebljavaju ove skupove da bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu”, navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a KS-a navode da je apel građanima upućen “uzimajući u obzir činjenicu da se od 6. februara svakodnevno održavaju protestna okupljanja u centralnom dijelu grada, te da će se najvjerovatnije nastaviti i u narednom periodu, kao i to da su 6. i 7. februara nasilni pojedinici i grupe mlađih osoba fizički, kamenjem, ‘molotovljevim koktelima’ i pirotehničkim sredstvima napali policijske službenike i zgrade Vlade KS-a i Predsjednišva BiH”. 

Prihvaćeni zaključci Plenuma

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je prethodno sva četiri zaključka Plenuma građana i građanki glavnog grada Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da predstavnici plenuma građana nisu došli u petak na zakazani sastanak, predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić je medijima prezentirala zaključke Kolegija sa sjednice održane u četvrtak.

“Skupština KS-a prihvata zahtjev plenuma za formiranje ekspertske vlade u skladu s Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima. Stoga Skupština poziva Klubove zastupnika u Skupštini KS-a da predsjedavajućoj Skupštine u roku od sedam dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera”, kazala je Malić.

Kolegij je konstatirao da u KS-u trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plate nakon prestanka javne funkcije, tzv. bijeli hljeb, te je upućen poziv svim ministrima i zastupnicima u KS-u da se odreknu korištenja te beneficije.

Kolegij pozvan na Plenum građana

Grupa za medije Plenuma građana i građanki Sarajeva saopćila je kako je Kolegij Skupštine KS-a pozvan da danas u 17:30 sati u Domu mladih iznese prijedlog zaključaka koje je usvojio.

„Plenum građana i građanki Sarajeva nema predstavnike niti vođe, a zbog činjenice da je naredni Plenum zakazan za danas s početkom u 17:30 sati, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš poziv na ‘socijalni dijalog’ danas u 10:45 sati. Kolegij SKS-a pozvan je da prijedloge zaključaka iznese na plenumu koji će biti održan danas s početkom u 17:30 u Domu mladih, na kojem će biti donesena odluka o daljim koracima o kojima će Kolegij biti obaviješten“, navodi se u saopćenju Grupe za medije Plenuma građana i građanki Sarajeva.

Naglašeno je da, ako njihovo prisustvo na plenumu nije moguće, prijedlozi zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo mogu biti dostavljeni i u elektronskoj formi.

Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja naloženo je da obustavi donošenje Rješenja o naknadi plate nakon prestanka javne funkcije, kao i to da zastupnici u Skupštini KS-a, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima koja su sastavni dio Skupštine ne primaju nikakvu naknadu niti imaju dodatne beneficije.

Poziv na ostavke

Također, Kolegij je, u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u upravljačkim strukturama javnih komunalnih preduzeća, zaključio kako nema izabranih zvaničnika, a po navedenom Zakonu moguće je imenovanje izabranih zvaničnika u upravljačke strukture javnih ustanova.

“Skupština KS-a poziva sve zastupnike i izabrane zvaničnike koji se nalaze u upravljačkim strukturama javnih ustanova da odmah podnesu ostavke. Obavezuje se Vlada KS-a da na prvoj narednoj sjednici razriješi sve izabrane zvaničnike imenovane u upravljačkim strukturama javnih ustanova, te ne vrši daljnja imenovanja po ovom zakonu”, naglasila je Malić.

Također, Vladi KS-a je, odnosno Ministarstvu finansija, naloženo da u roku 10 dana izvrši analizu primjene ovog zaključka u smislu da plate vršilaca javnih funkcija svedu na nivo dvije prosječne plate u KS-u, a nakon toga će se Skupština KS-a na prvoj narednoj sjednici izjasniti o modalitetu primjene ovog zaključka.

Nalaže se Vladi KS-a i upravljačkim strukturama svih javnih institucija da u roku 10 dana dostave prijedlog racionalizacije korištenja motornih vozila i službenih putovanja za 2014. godinu.

Skupština KS-a je na hitnoj sjednici održanoj 12. februara donijela zaključak kojim se Agenciji za privatizaciju KS-a nalaže da u roku sedam dana dostavi Skupštini sve ugovore o privatizaciji.

Provjera privatizacije

Agencija za privatizaciju je 18. februara dostavila ugovore po zaključku Skupštine i Skupština će ih proslijediti na dalje postupanje. Također, dostavljeni spisak bit će proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a, od kojih će se tražiti da dostave spisak firmi protiv kojih se vodi postupak.

“Javno pozivamo sve građane da MUP-u, Kantonalnom tužilaštvu ili Kolegiju dostave sve informacije ili dokumentaciju koja ukazuje na inkriminaciju u procesu privatizacije u preduzećima sa liste”, naglašava se u zaključcima Kolegija Skupštine KS-a.

Kao četvrti zaključak, koji se odnosi na pritužbe građana, obrazloženo je kako s obzirom na to da već postoje nadležne institucije, kao što je Ured za pritužbe građana, čije je članove izabrala Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS-a iz reda građana i policije, Kolegij Skupštine poziva predstavnike plenuma i druge građane koji se smatraju oštećenim da se obrate tom uredu.

Skupština će po dobijanju analize o dešavanjima 7. februara razmatrati tu analizu na prvoj narednoj sjednici, kao i informaciju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara i s tim u vezi donijeti određene zaključke, preporuke i mjere ukoliko budu utvrđena kršenja ljudskih prava i drugo.

Kolegij Skupštine KS-a izrazio je spremnost da sve informacije koje ima na raspolaganju, kroz institucije za koje su nadležni, stavi na uvid predstavnicima plenuma.

Izvor: Agencije