Hrvatska: Nema povlačenja tužbe za genocid

Hrvatsku će, rekao je Miljenić, zastupati "najbolji ljudi", stručnjaci za različita područja, koji su u postupak uglavnom bili uključeni od početka (Getty Images)

Hrvatska vjeruje u uspjeh tužbe za genocid protiv Srbije i više nema šanse da povučemo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), izjavio je u petak u Zagrebu ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

“Ne bih govorio o odustajanju, takva šansa više ne postoji. Postavili smo uvjete koje nisu ispunjeni, pa tužba i postupak idu dalje”, rekao je Miljenić novinarima na briefingu uoči početka usmene rasprave pred ICJ-em 3. ožujka.

“Očekujem da ćemo prikazati što se stvarno dogodilo, što je tko kome napravio i da ćemo u konačnici uspjeti”, dodao je ministar pravosuđa.

ICJ će u ožujku održati ročišta u postupku kojemu je cilj utvrditi je li Srbija počinila genocid u Hrvatskoj tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

Hrvatsku će zastupati “najbolji ljudi”

Glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda održavat će javne rasprave o primjeni konvencije za sprečavanje i kažnjavanje genocida od ponedjeljka 3. ožujka do utorka 1. travnja.

Miljenić očekuje da će pravni zastupnici i svjedoci rasvijetliti dio hrvatske povijesti koji nije rasvijetljen u postupcima na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te na domaćim sudovima.

“Vukovar nije samo Ovčara, to je čitav niz mjesta gdje su se događali zločini, a imamo i Škabrnju. To se, nažalost, dogodilo, ljudi su stradali i jedna od satisfakcija jeste da počinitelji odgovaraju i da se prikaže što se stvarno dogodilo”, rekao je Miljenić.

Po njegovim riječima, Hrvatsku će zastupati “najbolji ljudi”, stručnjaci za različita područja, koji su u postupak uglavnom bili uključeni od početka.

Voditeljica hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić rekla je da je su zastupnici spremni obraniti hrvatsku tužbu i odgovoriti na srbijansku protutužbu.

“Pouzdajemo se u našu stručnost i u cilj da prezentiramo Sudu događanja u Hrvatskoj i odgovorimo na protutužbu Srbije”, rekla je profesorica međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Genocid najteži zločin i najteže dokaziv

Uz Crnić-Grotić, Hrvatsku će na usmenoj raspravi pred ICJ-em zastupati pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa sveučilišta Yale, te američki odvjetnik Luka Mišetić, koji je pred ICTY-jem oslobodio umirovljenog generala Antu Gotovinu.

Domaćem timu pomagat će strani pravni savjetnici, renomirani britanski odvjetnici i profesori specijalizirani za međunarodno pravo – James Crawford, Philippe Sands i Kier Starmer.

U srpnju 1999. Hrvatska je uložila tužbu protiv Srbije za genocid, a Srbija je 2010. godine odgovorila protutužbom, nakon što se ICJ proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu.

Genocid, ubistva izvršena s namjerom cjelokupnog ili djelomičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne i vjerske skupine, najteži je zločin prema međunarodnom pravu, ali je i najteže dokaziv.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO