Odnosi Grčke i Makedonije već dugo hladni

Odnosi Grčke i Makedonije već dugo su hladni. Glavni razlog već dvije decenije nije se promijenio, a to je ime Makedonije.

Uprkos međunarodnoj medijaciji, do sada rješenje nije pronađeno. Kakvo je trenutno raspoloženje, istraživala je Milka Smilevska.

Skopski aerodrom zove se Aleksandar Veliki, a autoput do centra – Aleksandar Makedonski.

I u tome leži problem – grčke vlasti smatraju da makedonski političari prisvajaju njihovu historiju. 

Grčki ministar vanjskih poslova automobilom je iz Prištine došao u Skoplje.

Deset godina je prošlo od posljednje posjete nekog visokog grčkog zvaničnika Makedoniji.

Godine 2004. Grčka se nije protivila da zemlja postane članica NATO-a pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Izborna godina

Ali vraćanje antici zvaničnog Skoplja radikaliziralo je stavove južnog susjeda, koji je blokirao procese pridruživanja.

Nekadašnja saradnica u makedonskom Ministarstvu vanjskih poslova ne očekuje brzi napredak u pregovorima o imenu zemlje, jer se u obje države ovog proljeća održavaju izbori.

“Venizelos je predsjednik PASOK-a, a njegova stranka u ovom trenutku ima narušen imidž. Uradit će sve da mu posjeta Makedoniji poboljša poziciju kod kuće, a to znači da se dolazak u Skoplje ne doživi kao pokušaj prevazilaženja problema između dvije zemlje”, ističe Santa Argirova, bivša saradnica u MVP-u.

Šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos rado bi preskočio dolazak u Makedoniju, smatra bivši diplomata Risto Nikovski.

“Rešenja nema, niti ga može biti u skorije vreme. Pozicija Grčke je neprihvatljiva, erga omnes, znači da se mi sami prekrstimo kod kuće. A to neće uspeti i da nas okupiraju. To je van pameti i ne može da prođe”, smatra Nikovsi.

Ali iz vladajuće albanske stranke smatraju da bi se spor sa Grčkom trebao što prije riješiti, kako bi se zemlja integrirala u NATO i Evropsku uniju.

Tri pregovaračke strane

“Ovo je proces čije se rješenje može pronaći samo ako dvije strane sjednu za sto. Ne postoji drugi način. Treća strana je međunarodna zajednica, koja može olakšati pregovore. I ova posjeta će doprinijeti poboljšanju klime”, ocijenio je glasnogovornik Demokratske unije za integraciju Bujar Osmani.

Političari iz albanskih stranaka kažu kako većina albanske zajednice u zemlji želi da se spor što prije riješi. To pokazuje i anketa Makedonskog instituta za međunarodnu saradnju, prema kojoj je 80 posto etničkih Makedonaca protiv promjene imena Republika Makedonija, dok isti stav ima samo 23 posto etničkih Albanaca.

Bez obzira na razlike u stavovima među etničkim zajednicama, autor ankete smatra da građani uopće ne vjeruju da političari mogu riješiti teška pitanja sa susjedima.

Problem sa imenom Makedonije traje više od dvije decenije. U tom periodu, uz međunarodnu medijaciju, brojni prijedlozi našli su se na stolu, i bili odbačeni.

Grčka strana insistira na geografskoj odrednici u imenu, dok Makedonce brine gubljenje nacionalnog identiteta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Osim nove strategije proširenja Evropske unije, u Briselu su objavljeni i izvještaji o napretku zemalja ove regije koje žele postati članicama Unije. Od Makedonije se ovaj put traži da, 20 godina nakon ulaska zemlje u UN, riješi problem svog imena s Grčkom. Petu godinu zaredom, predlaže se otvaranje pretpristupnih pregovora s tom zemljom. Smatra se da […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO