Milanović potvrdio: Niže plaće zvaničnicima

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je danas da će Vlada rebalansom proračuna smanjiti plaće državnih dužnosnika, pa tako i ministara u Vladi. Ali neće se dirati mirovine.

“Mi živimo, svi ovdje [u Vladi], od plaća koje su više od prosjeka. To ćemo smanjiti rebalansom proračuna. Ali nećemo podleći najnižem populizmu”, rekao je Milanović, dodavši da Vlada to radi jer država nema novca, javlja Hina.

“Ne radimo to zato što imamo naročito toplo i veliko srce, nego zato jer država naprosto više za neke stvari nema novaca”, kazao je Milanović. 

“Moramo se odrediti, što nam je bitno, što je najbitnije, što je sveto te se ne dira”, rekao je hrvatski premijer.

“Mirovine ne diramo”

“U ovom trenutku odlučili smo se da mirovine koje su mizerne i male ne diramo. Nećemo dovoditi u pitanje njihov iznos ni indeksaciju (…) I tu postoji”, nastavio je, “prostor za uštede, a bilo je i takvih prijedloga. No, oni nisu došli iz Vlade već ‘izvana’.”

“Da pitate ljude koji nam dijele savjete, to bi se sve riješilo rezovima u roku dva sata, ali to sve ima svoju cijenu – ne političku, nego socijalnu i emocionalnu”, rekao je.

Država će, još je poručio, štiti najslabije i one koji si ne mogu pomoći.

Milanović je u utorak, tijekom konferencije za novinare o nabavci službenih vozila za razna ministarstva, otkrio kako u okviru rebalansa proračuna i procedure prekomjernog deficita Vlada ozbiljno razmišlja o smanjenju plaća državnim dužnosnicima od 5 do 10 posto.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je za Vladine najave o smanjenju dužnosničkih plaća kazao kako vjeruje da su takve odluke racionalne te da s punim povjerenjem gleda na poteze koji se povlače u tom smjeru.

Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici izmijenila i odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila i drugih pogodnosti kojima je ministrima propisala pravo korištenja automobila srednje klase.

Ministrima od sada automobili srednje klase

Vlada je još prošle godine odlučila kupiti 1581 novo vozilo za ministarstva i druge državne službe, ukupne vrijednosti 35 milijuna eura.

No, tek se nedavno doznalo kako je među njima i 11 luksuznih audija za 11 ministara, od kojih svaki košta 85 tisuća eura.

Pod pritiskom javnosti, ministri ih neće voziti, a ubuduće na takve automobile, odlučila je Vlada, više i neće imati pravo.

Hrvatski ministri i dalje ne znaju tko je zapravo naručio tako skupe automobile.

“Crna boja, 75 tisuća kilometara, to je jedina specifikacija koja je bila”, kaže ministar obrta Gordan Maras.

“U specifikaciji piše crni, pet vrata, dizel i čak piše i radio, to je tajništvo stavilo tako, a valjda svaki auto ima radio”, rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

No, kupljeni audiji imali su i kožna sjedala, pogon na sva četiri kotača, automatski mjenjač, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Ubuduće ministri više neće imati pravo na takve automobile. Umjesto gornje klase, od sada mogu dobiti vozila srednje klase.

Milanović: Nećemo dozvoliti da nas vozikaju

“Kod nabavke novih automobila ostaje da mogu koristiti racionalno korištenje dosadašnjeg automobila, tako da nećemo izazvati poremećaje”, kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Ne poremećaj, nego pravi potres izazvala je afera s kupnjom luksuznih automobila. Premijer je odlučio – automobili se ne mogu vratiti, ali ih ministri neće koristiti.

“Nećemo dopustiti da se ova priča svede u izjednačavanje onih koji su pustošili i pljačkali državu i vozili si aute doma i onih koji se u takvim autima i to niže klase od prethodnih samo voze, odnosno koje voze. Nećemo dopustit da nas vozikaju”, rekao je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.

Za 11 luksuznih automobila izdvojeno je ukupno 930 tisuća eura. I na kraju se ne zna kamo će država s njima, osim da će služiti za potrebe protokola.

“Vi očekujete da vam ja kažem šta će policija s njima napraviti? Neću vam reći. Naravno da će policija znati što će s njima napraviti”, rekao je ministar Ranko Ostojić.

Neki su ipak priznali da za sve ovo postoji odgovornost.

“Ja treći dan zaredom odgovaram na ova pitanja i sigurno mi nije ugodno”, kaže ministar Maras. Tko će se u novim limuzinama ugodno voziti, ostaje nepoznanica.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO