Hiljade ljudi na protestima u Tirani

Nekoliko hiljada građana Albanije protestiralo je na glavnom trgu u Tirani.

Protest je organizirala opozicijska Demokratska partija Albanije. Vođa te stranke Lulzim Basha pozvao je na miran marš protiv vladajuće koalicije, koja je, kako tvrdi, na prošlogodišnjim izborima pobijedila zbog lažnih obećanja o poboljšanju ekonomske situacije koje sada nije u stanju ispuniti.

Premijer Albanije Edi Rama, koji je na vlasti pet mjeseci, odbija te optužbe, jer je, kako kaže, za promjene potrebno vrijeme.

Nezadovoljni radom Vlade

Demonstranti, kažu, nisu zadovoljni dosadašnjim radom nove Vlade.

“Obećao je podržati biznis. Ali, ništa nam ne pomaže”, kaže jedan stanovnik Tirane.

“Penzioner sam, ali vidim da nam ova vlada neće pomoći, jer su nam penzije i dalje male”, dodaje drugi učesnik protesta.

Neki od okupljenih kazali su da Vlada ne drži do obećanja i da je puna demagogije. “Mislim da je sa ovom Vladom pobijedila demagogija, a izgubila demokratija”, ističe jedan građanin Tirane.

Zahtjevi koji su se mogli čuti danas medu učesnicima protesta su uglavnom ekonomske, ali i političke prirode, izvijestio je iz Tirane reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

“Većina učesnika smatra da premijer Albanije Edi Rama, koji je pobijedio na prošlogodišnjim izborima, nije ispunio obećanja data u toku predizborne kampanje o ekonomskom razvoju i stvaranju 300 hiljada novih radnih mjesta”, izvještava Ahmetaj.

Organizator protesta je Lulzim Basha, gradonačelnik Tirane i lider Demokratske partije, najveće opozicijske stranke u Albaniji.

Basha je odlučio da se protest održi tačno na dan kada je na ovom trgu prije 23 godine srušen spomenik diktatoru Enveru Hoxhi.

Bivši premijer Albanije Sali Berisha, također iz opozicijske Demokratske partije, već nekoliko puta uporedio je aktuelnog premijera Ramu sa Enverom Hoxhom, jer su obojica, kako je rekao, zasnovala politiku na strahu i obmani.

Kampanja putem TV-a

Posljednjih dana opozicija vodi kampanju protiv Rame i putem televizije. Nacionalne televizijske stanice ovdje u Albaniji prikazivale su spot Demokratske partije u kojem se mogu čuti obećanja aktuelnog premijera, a preko kojeg je napisana riječ prevara.

Premijer Rama se danas na redovnom zasjedanju Skupštine Albanije obratio zastupnicima i odbacio optužbe opozicije, ocijenio ih kao neosnovane, dodavši da opozicijskim strankama cilj današnjih protesta, ustvari, nije poboljšanje uvjeta života građana Albanije, nego dobijanje političkih poena.

Rama je dodao da se građani Albanije, pa i aktuelna vlada, suočavaju sa posljedicama prošle vlade, koja je u posljednjih osam godina ulagala u pogrešne projekte, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Rama, koji je postao premijer Albanije u septembru prošle godine, kaže da će održati predizborna obećanja, ali da to nije moguće uraditi za nekoliko mjeseci, nego su potrebni vrijeme i suštinske reforme.

Izvor: Al Jazeera