Borba sa smetovima i ledenom kišom u regiji

Najmanje 1.500 ljudi, koji su zbog snježnog nevremena bili smješteni u Bačkoj Topoli, Feketiću i Malom Iđošu, organizirano je upućeno prema Horgošu ili Novom Sadu, potvrđeno je iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

“Oni su organizovanim kolonama upućivani ka Horgošu ili Novom Sadu, u zavisnosti od toga u kom pravcu su ranije krenuli”, rekao je načelnik sektora Predrag Marić.

Napomenuo je kako je na terenu ostalo još najmanje 20 vlasnika vozila koji su svoje automobile napustili, jer su ostali bez goriva, a da je organizirano dovlačenje tih vozila “paukom” na obližnju benzinsku pumpu.

“Očekujem da će i oni večeras napustiti teren i time se zapravo okončava ova drama koja traje tri dana”, rekao je Marić.

Zabrana teretnjacima

Zbog jakog vjetra, čiji su udari olujne jačine, a u južnom Banatu i orkanske snage, najugroženiji su cestovni pravci u Srednjebanatskom, Južnobanatskom, Južnobačkom i Braničevskom okrugu, a izvanredna situacija je na snazi u Zrenjaninu, Pančevu i Kanjiži.

U evakuaciju ugroženih građana uključene su sve snage MUP-a, Vojske Srbije, Ministarstva saobraćaja i zdravstenih službi.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javlja kako su i dalje neprohodni brojni cestovni pravci u Vojvodini te kako je evakuirano svih 700 putnika koji su bili blokirani u snježnim nanosima kod Feketića.

“Neprohodna su 24 pravca, a na celoj teritoriji Vojvodine u potpunosti je zabranjen teretni saobraćaj”, javlja Kostić.

Između Novog Sada i Vrbasa u međuvremenu je uspostavljen željeznički promet, a stabilizaciju vremena meteorolozi najavljuju za ponedjeljak uvečer.

Zabrana prometa

Jak vjetar i visoki snježni nanosi, koji su dosezali i do pet metara, primorali su nadležne da obustave saobraćaj na autocesti E 75 u oba pravca od Subotice do Novog Sada.

Iako je autocesta prohodna, policija onemogućava prolazak zbog opasnosti po putnike, a stotinjak automobila i dalje je zameteno na dionici kod Bačke Topole.

“Svi ugroženi građani su na bezbednom mestu. Uskoro ćemo i ostala vozila deblokirati. I dalje apelujemo na građane da ne kreću na put dok ne prestanu loši vremenski uslovi”, poručio je Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Vlasnici vozila koji su prije nekoliko dana bili zameteni nedaleko Stajićeva, u zrenjaninskom kraju, pozvani su da preuzmu i odvezu svoja vozila.

Spašeni svi putnici kod Feketića

“Svi putnici zameteni u snežnoj oluji na autoputu kod Feketića u Vojvodini evakuisani su tokom noći, ali je jedan šleper ušao na lokalni put Bačka Topola – Subotica, prevrnuo se i napravio novi zastoj”, javio je ranije Kostić.

“Određeni broj putnika je evakuisan iz kolone od 100 vozila, a zbrinuti su oni koji nisu želeli da napuste vozila”, potvrdio je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije.

Šleper je ušao na lokalni put unatoč zabrani.

Dodao je kako su u subotu neki putnici zarobljeni u koloni odbili da budu evakuirani, posebno vozači kamiona koji su prevozili vrijednu robu.

Kod Zrenjanina, orkanski vjetar koji je puhao tokom noći, na mahove je onemogućavao dolazak do zarobljenih.

Od jutros u Vojvodini puše izuzetno jak vjetar, u Vršcu čak 140 kilometara na sat, a u dijelovima Vojvodine pada ledena kiša.

Hrvatska: Ledena kiša okovala Gorski kotar

Ledena kiša, koja se povremeno pretvara u susnježicu, već treći dan izaziva probleme i u Gorskom kotaru u Hrvatskoj. 

Ekipe vatrogasne službe iz Rijeke su na terenu i uklanjaju porušena stabla sa cesta, a na terenu su i ekipe cestarskih preduzeća koje čiste led.

Jedan vatrogasac je teže ozlijeđen kada je na njega palo drvo.

U Elektroprimorju kažu da  je trenutno bez struje blizu 60 posto kućanstava u Gorskom kotaru, javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

“Od težine leda pucaju grane i stabla, ruše se betonski stubovi, u prekidu je željeznički i cestovni promet između Rijeke i Zagreba. Sveukupna šteta već sada se procjenjuje u milijunima eura, a prirodi će možda trebati i 30 godina da se oporavi”, javlja Kos.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je stanje elementarne nepogode za područje Čabra i Fužina, koji trpe posljedice ledene kiše, zbog koje je na području Gorskog kotara prekinut cestovni i željeznički promet.

Zbog niskih temperatura, kiše i leda, ceste u Gorskom kotaru su uglavnom neprohodne, a srušena stabla i dalekovode uklanjaju dežurne službe.

Izvor: Al Jazeera i agencije