Strah od tužbi zbog ‘bijelog hljeba’

Najmanje 500 Tuzlaka prošetalo je do Skupštine Tuzlanskog kantona, čime su građani još jednom mirno iskazali nezadovoljstvo zbog zahtjeva koje, kako kažu, kantonalna Skupština sporo ispunjava.

Rečeno je kako je do sada ispunjen zahtjev o ukidanju tzv. bijelog hljeba, ali ne i onaj najbitniji, a to je amnestija svih učesnika demonstracija.

Nedavna odluka kantonalne Skupštine u Tuzli da ukine naknade u visini pune plaće, koju su funkcioneri primali godinu dana nakon odlaska sa vlasti, naišla je na odobrenje građana, ali izazvala nedoumice među političarima.

Jedni tvrde da će sada pljuštati tužbe bivših ministara, dok drugi smatraju da tu nema ničeg spornog.

Zloupotrebe povlastica

Zloupotrebe u vezi s „bijelim hljebom“, odredbe smišljene za pomoć članovima Vlade da premoste povratak u realni sektor poslije okončanja mandata, razbjesnile su javnost i natjerale Tuzlanski kanton na promjene.

„Međutim, potez vlasti u Tuzli, iako pozdravljen širom BiH, nije primenjen u nekom od preostalih devet kantona Federacije. Jedan od razloga mogao bi da bude i taj što je ‘beli hleb’, zapravo, propisan na nivou entiteta Federacija BiH“, javlja Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Pojavilo se pitanje hoće li dojučerašnji ministri tužbom zahtijevati obećano.

„Oni mogu tužiti. Ako mi ne izmijenimo zakon i ako ne idemo u susret zahtjevima građana, a budemo deklarativno ili nekim parcijalnim rješenjima to uradili, onda ćemo napraviti puno veću štetu – bit ćemo tuženi. Plaćat ćemo zatezne kamate, kao što nam se desilo kada smo donijeli Zakon o uštedama“, upozorava Irfan Ajanović, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Ipak bez tužbi

Ne misle svi da će sudove zapljusnuti tužbe.

Stručnjak ustavnog prava i sekretar Parlamenta Federacije Izmir Hadžiavdić kaže da zakon ostavlja mogućnost kantonima da se prilagode.

„Činjenica je da je pravo na naknade utvrđeno u federalnom propisu, ali nije rečeno koje sve naknade. Ne trebate zaboraviti da kantonalni, kao i federalni zastupnici, imaju pravo na nekoliko vrsta naknada – za godišnji odmor, tzv. regres, naknadu za topli obrok, naknadu za odvojeni život i, evo, naknadu za ‘bijeli hljeb’. Evo, kantonalna Skupština u Tuzli je samo jednu od tih naknada ukinula. Mislim da je imala pravo i da je mogla to učiniti“, ukazuje Hadžiavdić.

Entitetska vlada planira Skupštini poslati prijedlog o promjenama, jer mnogi su nezadovoljni i visokim plaćama u administraciji.

„Što se tiče federalne Vlade, spremni smo veoma brzo uraditi zakon koji se tiče samo ‘bijelog hljeba’. Za razgovor o visini plata moramo imati razgovore, pregovore, dogovore sa sindikatom“, kaže federalni premijer Nermin Nikšić.

Ako vlada ispuni obećanje, sve je na parlamentu, a sudeći prema izjavama nekih stranačkih prvaka, prijedlog o smanjenju ili ukidanju „bijelog hljeba“ sada je dobrodošao.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO