Protest demobiliziranih boraca u Banjoj Luci

Demonstranti traže i da institucije RS-a počnu hitno raditi na rješavanju nagomilanih socijalnih problema (Al Jazeera)

Nekoliko stotina demobilizirnih boraca proteklog rata u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska odazvalo se u utorak pozivu Udruženja veterana RS-a na protestno okupljanje u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Osim smjene predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, okupljeni demobilizirani borci kažu kako na ovaj način žele izraziti nezadovoljstvo ukupnim socijalno-ekonomskim položajem, kako boračke populacije, tako i svih građana ovog bh. entiteta.

Uz povike “Ćurguze, odlazi!”, demonstranti traže i da institucije RS-a počnu hitno raditi na rješavanju nagomilanih socijalnih problema.

Predsjednik Udruženja veterana RS-a Duško Vukotić istakao je da, iako je svjestan da su borci puni gnjeva, trebaju odustati od bilo kakvog odlaska pred institucije RS-a, kao i da na dostojanstven način trebaju iskazati svoje nezadovoljstvo.

Takozvano postrojavanje u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” iskoristit će, kako je najavljeno, da bi poslali poruku da su bivši borci RS-a dovedeni na ivicu egzistencije, što je jedan od razloga zbog kojih je predsjednik veterana Duško Vukotić i počeo štrajk glađu prije pet dana.

Poruka vlastima

“Vlast mora da poštuje borce i uvaži njihove zahtjeve za poboljšanje statusa”, rekao je Vukotić.

Kaže da je zadovoljan što se borci “konačno bude, ne da bi uništavali ono što su stvorili, već da se vlastima pošalje poruka da sa RS-om ne mogu da raspolažu na način kako su to do sada radili”.

Tvrdi da su razne strukture vršile pritisak na borce u RS-u da bi ih spriječile da dođu u banjalučki park na zakazano okupljanje, odnosno, kako su ga nazvali, “Stroj nezadovoljstva”.

Demobilizirni borci ponovili su da predsjednik BORS-a Ćurguz mora otići sa te funkcije, ali prije toga treba raspustiti Skupštinu te organizacije, koja, kako navodi Vukotić, daje legitimitet Ćurguzu da ponižava borce.

Pitaju i zašto Ćurguz nije ništa uradio kada je riječ o odbrani generala Vojske RS-a Novaka Đukića i gdje je završio novac za njegovu odbranu.

Đukić je osuđen za masakr na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, kada je, od granate ispaljene sa položaja VRS-a, ubijena 71, uglavnom mlada, osoba, a ranjeno blizu 150 ljudi. 

S druge strane, Ćurguz za sada tvrdi da ostavku neće podnijeti, a u utorak su pojedina boračka udruženja izrazila protest protiv okupljanja boraca, koje je organiziralo Udruženje veterana RS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije