Završena istraga o padu aviona Trajkovskog

Omer Kulić: "Bit će definitivno stavljena tačka na cijeli slučaj. Sve je razjašnjeno." (Anadolija)
Omer Kulić: "Bit će definitivno stavljena tačka na cijeli slučaj. Sve je razjašnjeno." (Anadolija)

Glavni istražilac međunarodnog tima i predsjednik Komisije za zrakoplovstvo pri Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je da je završena nova istraga o padu aviona Vlade Makedonije, a koji se srušio 26. februara 2004. godine na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.

Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće neće predstaviti nalaze na desetu godišnjicu pogibije Trajkovskog u Skoplju, kako je to ranije najavljeno, već u martu ili aprilu ove godine.

”Istraga je generalno završena. Ostala su još dva-tri sitna detalja da dobijemo, i to je to. Riječ je o dokumentima službi. Sad je ostalo da to pripremamo, da damo mišljenja koja moramo poslati i da ga objavimo. Nalaz neće biti objavljen do desete godišnjice tragedije. Vjerovatno ćemo to objaviti u martu ili aprilu ove godine”, kazao je Kulić.

Rezultati istrage će prvo biti dostavljeni tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tačka na slučaj

”Nalaz će prvo ići državnom tužiocu Tužilaštva BiH, takva je procedura. On će odlučivati da li, po njegovom mišljenju, ima elemenata za neka krivična djela. To je dalje njegova stvar i njegova odluka. Naše je da ispričamo kako je to bilo. On će da ocijeni šta je bilo, a u saradnji sa kolegom tužiocem iz Makedonije. Sa njim će da usaglašava, analizira”, kazao je Kulić.

Nije mogao reći ide li istraga u pravcu da je na Trajkovskog izvršen atentat, kako godinama tvrdi Ignat Pančevski, advokat dijela stradalih u nesreći, ali je naglasio da će nova istraga staviti tačku na slučaj: 

”Apsolutno. Bit će definitivno stavljena tačka na cijeli slučaj. Sve je razjašnjeno. Ne može više biti pitanja oko toga.”

Istraga o padu aviona “Kinger” ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prilikom pada aviona makedonske Vlade, pored predsjednika Borisa Trajkovskog, poginuli su i savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zaključila je da je uzrok pada aviona bila ”proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo”.

Ali, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO