Hrvatskoj prijeti vodeni val iz Slovenije

U Hrvatskoj kratkotrajno smirivanje situacije u vezi s poplavama, ali je i dalje teško.

Na području Sisačko-moslavačke županije vodostaj rijeke Kupe je u opadanju, ali su izvanredne mjere obrane i dalje na snazi.

Pojedine prometnice još su zatvorene. Vodeni val na Savi spušta se prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja općine Lipovljani i Jasenovac.

Zagrebački župan proglasio je elementarnu nepogodu za područja Vrbovca i Velike Gorice te u općinama Rugvica i Pokupsko.

Iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju kako se danas i sutra očekuju veće oborine u Sloveniji pa se intenzivno radi na pripremama za obranu od novog vodenog vala koji se očekuje sutra na području Zagreba.

Vodeni val iz Slovenije

Vodeni val iz Slovenije ipak će biti manjih razmjera nego li je to prvotno najavljeno i prema informacijama Hrvatskih voda trebao bi proći velikogoričko područje bez većih problema.

Na samom savskom nasipu rade se zečji nasipi. Sve službe su na terenu i na raspolaganju u slučaju dodatnih potreba.

Odobren je angažman još tisuću vojnika, uz 400 koliko ih je već na terenu.

Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen. Voda je došla i do kuća. Očekuje se vodostaj kao i kod lanjske poplave (325 na sifonu Odra), a možda i veći.

Dobrovoljna vatrogasna društva su na terenu i pune vreće pijeskom te nastoje zaštiti kuće.

Zapovjednik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos ponovno je apelirao na mještane da u svojim domovima podignu stvari i budu u stanju pripravnosti.

Za starije osobe osigurani su i timovi koji će im pomoći u sklanjanju stvari.

U slučaju potrebe osigurana su dva prihvatna centra za eventualnu evakuaciju, u Osnovnoj školi “Vukovina” i sportskoj dvorani u Velikoj Gorici.

Sava raste, Kupa opada

Vodostaji rijeka Save, Krapine, Sutle i Odre su u porastu, a vodostaj Kupe je u opadanju, izvijestili su danas iz Hrvatskih voda.

U izvješću za područje gornje Save, odnosno grada Zagreba, dio Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije stoji da se voda znatno povukla s prethodno poplavljenih površina, no da poplavne vode iz Odranskog polja sve više ugrožavaju rubna naselja, a najviše naselje Čička Poljana.

Na području malog sliva Zagrebačko prisavlje priprema se provođenje mjera obrane od poplava. 

Provode se nadvišenja zečjih nasipa oko kuća u Čičkoj Poljani. Postavljaju se vreće s pijeskom na desnoj obali Save, a DVD Čička Poljana angažirana je za ispomoć punjenja vreća i crpljenja vode.

Normalizira se stanje u sisačkom Pokuplju

Stanje u sisačkom Pokuplju postupno se normalizira, jer je vodostaj Kupe u laganom opadanju, priopćeno iz Stožera zaštite i spašavanja RH. 

Pristup do najugroženijih naselja, Letovanića i Starog Broda je olakšan i moguć je osobnim automobilima.

Međutim, zaobalne vode još prijete pa su i pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti zadržani na terenu.

Iz Hrvatskih voda je priopćeno kako se borba protiv poplava postupno prenosi na područje sisačke donje Posavine.

Zbog punih riječnih korita očekuje se otežan prihvat velikih voda Save i njezinih pritoka, što ugrožava postojeći sustav obrane od poplava.

Ako se ukaže potreba, obavit će se i djelomična evakuacija stanovništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO