Bez dogovora bh. političara i Fulea

Uoči sastanka s Fuleom bh. političari nisu gajili prevelik optimizam o ishodu (Fena)
Uoči sastanka s Fuleom bh. političari nisu gajili prevelik optimizam o ishodu (Fena)

Nakon više od osam sati razgovora europskog povjerenika za proširenje Štefana Fulea i predstavnika bh. političkih stranaka nije postignut dogovor, javlja Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Povjerenik Fule raspravljao je s političkim vođama o provedbi presude “Sejdić i Finci”, no nakon sastanka nije se obratio predstavnicima medija. Učinit će to nakon sutrašnjeg sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Novinarima su se obratili predstavnici bh. stranaka.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić izrazio je žaljenje zbog nepostizanja dogovora o ključnom pitanju za nastavak integracijskog procesa Bosne i Hercegovine u EU.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je rekao da su akteri večerašnjeg sastanka bili blizu dogovora te da će se prije ili kasnije vratiti za pregovarački stol.

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 je rekao kako se političari „nisu pomaknuli u dogovoru oko dvije točke koje su i prošli put nedogovorene, odnosno koja će formulacija stajati u Ustavu BiH“. Podsjetio je kako sada stoji formulacija da su u Predsjedništvu BiH – jedan predstavnik Bošnjaka, jedan Srba i jedan Hrvata.

Nedostatak političke volje

„Ključni uzrok je nedostatak političke volje svih nas da nađemo rješenje. Loptica je prebačena u naše ruke od strane Fulea i nismo iskoristili sav trud koji su on i njegov tim uložili“, priznao je Raguž.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je napomenuo da su razgovori okončani bezuspješno te dodao da se pozicije aktera razgovora nisu bitno promijenile.

Konsolidirani prijedlog Fulea u 14 točaka nije bio prihvatljiv za jedan broj sudionika razgovora, pa su se prema Lagumdžijinim riječima, koje je prenijela Anadolija, pojavile „ideje o crtanju karata što je opet bilo neprihvatljivo za određeni broj sudionika razgovora“.

Bez pomaka

Kako je ranije najavljeno iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, povjerenik Fule želi još jednom naglasiti kako nije vrijeme za sukobe političkih stranaka, već za preuzimanje odgovornosti i rješavanje pitanja važnih za funkcionalnu državu i dobrobit njenih građana.

“Očekivali smo da će biti nekih pomaka. Nažalost, nisam čuo nijedan novi stav, ništa novo što bi davalo utisak da ima mogućnosti za pozitivan ishod”, izjavio je u pauzi sastanka predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

“Smatram da građanima u BiH treba poslati pozitivnu poruku, a najmanje što se može poslati je da se napravi dogovor o ovom relativno jednostavnom pitanju”, poručio je Bosić, istaknuvši kako ne postoji politička volja da se napravi dogovor te da je suština cijele priče “produbljavanje krize u BiH”.

Dodik otišao

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik napustio je sastanak.

“Postoji određeni tekst koji je zajednički usaglašen, ali još treba pojasniti nekoliko tačaka. Predviđeno je da u Republici Srpskoj ostane direktan izbor i da ona bude jedna izborna jedinica, te da se većinom glasova u ovoj izbornoj jedinici bira član Predsjedništva BiH”, pojasnio je Dodik.

Dodao je kako “i dalje ostaje problem usaglašavanja određenih procedura u vezi s izbornom jedinicom Federacije BiH i dva područja koja se tamo navode”.

Ukoliko na sastanku bude postignut dogovor, Dodik je najavio kako će se vratiti na sastanak da “promoviše uspjeh”.

Nakon sastanka s predstavnicima bh. političkih stranaka, visoki povjerenik Fule održat će konferenciju za novinare.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Catherine Ashton se složila s ocjenom zastupnika u Evropskom parlamentu, rekavši da političke blokade u Bosni i Hercegovini vode i do ekonomske stagnacije.

11 Feb 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO