Sarajlije i danas tražile smjenu vlasti

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se i u nedjelju u centru Sarajeva s istim zahtjevima kao i prethodnih dana. Traži se smjena vlasti. Viđen je isti scenario – performansi protiv vlasti, transparenti i ovaj put ne samo žute nego i bijele trake na rukama.

“To je strpljenje i nevinost, jer ja sam nevin čovjek. Nisam se u životu ogriješio ništa”, rekao je Mensudin Skopljaković, građanin Zvornika.

Još jedan protest u Mostaru

Stotinjak građana Mostara deseti dan zaredom okupilo se na centralnom gradskom trgu protestujući protiv, kako su kazali, nerada kantonalne i gradske vlasti.

I ovaj put su ponovili četiri zahtjeva, koja su izdvojili iz mnoštva prijedloga. Zahtijevaju smjenu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje paušala i beneficija političara, uključujući tzv. bijeli hljeb, usklađivanje njihovih plata sa prosječnim platama, te donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom na nivou kantona.

U ponedjeljak će, simbolično, pet minuta do 12 predati te zahtjeve Skupštini HNK-a, a popodne održati i četvrti plenum građana.

I sastav demonstranata isti je kao i prethodnih dana: radnici propalih firmi, studenti, aktivisti, ratni veterani, pa i oni bolje situirani.

“Svaki mjesec punim ovaj budžet upravo za one koji bi trebali koristiti novac iz tog budžeta, a ne za vile na Poljinama, jacuzzije, bazene i znamo mi građani šta već”, žali se Narcisa Omerović, stanovnica Sarajeva.

Mali broj građana na ulicama

Sarajevski protesti i u nedjelju su bili mirni, ali i slabije posjećeni nego prethodni.

“Spin klasični. Izokrenuto je da se ljudima ogade demonstracije i demonstranti. Moguće je da je to jedan od razloga. Mislim da se dosta energije kanaliziralo u plenume”, navodi pisac Faruk Šehić.

Neki su na protestima našli način da svoje nezadovoljstvo iskažu heklanjem.

“Trenutno time liječim nervozu. Nekako sam presretna zbog svega što se dešava, zbog plenuma, zbog toga što su građani i građanke konačno dobili priliku da iskažu svoje mišljenje”, kaže Lejla Šeper, stanovnica Sarajeva.

Al Jazeerin reporter Stefan Goranović javlja da, iako je demonstranata manje nego na početku velikih protesta u Sarajevu, najuporniji nastavljaju istom protestnom maršrutom – prvo se okupe ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a potom blokiraju najveću raskrsnicu u gradu.

U Domu mladih na Skenderiji je, nakon demonstracija, održan plenum građana, na kojem su formirane radne grupe tog tijela.

Izvor: Al Jazeera