Za navijače Brazil najveća investicija

Na otvaranju Mundijala i prvoj utakmici Hrvatske protiv Brazila očekuje se 5.000 hrvatskih navijača (EPA)

Hrvatski građani koji žele putovati u Brazil zbog utakmica Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u lipnju ove godine za to će, prema najnovijim informacijama iz turističkih agencija, morati izdvojiti od trenutno najmanje 2.200 eura pa do više od 8.000 eura, ovisno o tome uključuje li putovanje noćenja ili samo povratni zrakoplovni prijevoz.

Sveukupno to pokazuje kako će ta putovanja, zapravo, biti jedna od najvećih investicija hrvatskih sportskih navijača ikada.

Turističke agencije u Hrvatskoj posljednjih su dana objavile i počele prodaju aranžmana za Brazil, i to većinom za Sao Paulo, za otvaranje SP-a, nakon kojega odmah slijedi prva utakmica Hrvatske i Brazila, za što ima najviše zanimanja.

Za ostale gradove će, također, imati programe, ali kasnije i ovisno o potražnji, odnosno broju prodanih ulaznica, za druge dvije utakmice hrvatske reprezentacije.

Za otvaranje SP-a i prvu utakmicu s Brazilom u Sao Paulu završene su prijave za ulaznice, kojih je gotovo  300 više nego što je hrvatska “kvota” od blizu 5.000 za tu utakmicu, pa se najvjerojatnije u ožujku očekuje “lutrija”, odnosno ždrijeb, tko će ulaznice i stvarno moći kupiti.

Agencije, zbog pravila Svjetske nogometne federacije, ne smiju u svoje aranžmane uključivati ulaznice, pa niti ih nuditi kroz nagradne igre ili poticajne programe, ali svi se manje-više slažu da će hrvatskih navijača na otvaranju SP-a i prvoj utakmici biti upravo blizu 5.000, jer teško da će netko platiti skupi aranžman za Brazil a da nema i ulaznicu za stadion.

Naravno, uvijek postoji i takva mogućnost kao i, kako kaže direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar, “poznata hrvatska snalažljivost”.

Ponuda sve veća

No, i on, kao i iz ostalih agencija, prije svega ističe skupoću Brazila, od smještaja do ostalih usluga i ponude, što se sada iz dana u dan još i uvećava. Iz većine agencija napominju i da ne očekuju “last minute” prodaju, jer teško da će se, primjerice, sredinom svibnja naći mjesta na letovima, a ako ih i bude, to će sigurno biti znatno skuplje.

I trenutačne cijene agencijskih aranžmana su privremene i jamče ih samo do određenog datuma u roku dva-tri tjedna do jednog mjeseca.

Iako agencije daju i tzv. “first minute” popuste, pa i u suradnji s bankama i kartičarskim kućama mogućnost otplate na 12 rata beskamatno, ali i na 36 i do čak 96 rata s određenim kamatama, za sada za ta putovanja većina agencije bilježi više upita, manje rezervacija, a još manje i stvarnu prodaju.

Oni koji pitaju većinom su tvrtke, odnosno poslovna klijentela iz jačih hrvatskih kompanija, dok se manje javljaju privatne osobe.

Ponuda Kompasa, kako kaže Pukšar, za sada uključuje jedan od nekoliko planiranih zrakoplova koji će u lipnju za Brazil, i to sa 291 mjestom, od čega 27 u business klasi, za one koji žele letjeti u vrhunskoj udobnosti.

Cijena aranžmana sa tri noćenja u Sao Paulu, s transferima i letom, kreće se od blizu 3.000 eura plus takse, za što Pukšar kaže da svakako nije jeftino, ali da je već sada veoma teško naći zrakoplovnu kartu do Brazila koja bi u to vrijeme koštala manje od 2.600 eura, tim više što se radi o letovima iz Europe, koji su uglavnom popunjeni, budući su se sve veće europske reprezentacije plasirale na SP.

Jedino Portugalci direktno lete

Koliko zna, u potrazi za aviokartama hrvatski navijači za sada najviše obilaze zagrebačko predstavništvo portugalske zrakoplovne kompanije TAP koja jedina iz Europe leti direktno u sve brazilske gradove domaćine SP-a, a kombiniraju se polasci i iz drugih zemalja, primjerice Italije ili preko Frankfurta s Lufthansom, Londona s British Airwaysom, s Turkish Airlinesom preko Istanbula ili preko Madrida španjolskim prijevoznikom Iberia, za što se cijene povratnih karata za sada kreću do 2.000 eura.

Slične cijene, pa i ponudu, ima i agencija Atlas, gdje pet dana s tri noćenja u Sao Paulu u hotelu sa četiri zvjezdice i zrakoplov sada košta gotovo 3.200 eura, ali ako se isto to želi u hotelu s pet zvjezdica, onda cijena raste na 8.200 eura plus takse.

Nikolina Frklić, voditeljica Atlasovih korporativnih komunikacija, napominje da su u kreiranju programa mnogo pozornosti posvetili sigurnosti putovanja i boravka u Brazilu, ali da unatoč svemu takav posao, kao i inače daleke destinacije, za agenciju predstavlja i veliki poslovni rizik.

Jednu od povoljnijih ponuda za Sao Paulo, koju već nazivaju i “Brazil Express”, objavila je turistička agencija iz Zagreba Omega grupa, koja nudi samo povratni zrakoplovni prijevoz, noćne letove direktno iz Zagreba i nazad poslije utakmice, te transfere do stadiona i nazad do zračne luke, bez noćenja, za otprilike 2.200 eura, u što su uključene i pristojbe u zračnim lukama.

Upita, kako kaže njihova voditeljica prodaje Tena Franjić, imaju dosta, posebice iz velikih kompanija, te vjeruju da će popuniti taj charter let, na kojemu je nešto više od 200 mjesta.

Osim spomenutih i brojne druge manje i veće agencije u Hrvatskoj kreiraju i već prodaju aranžmane za Brazil, čije se cijene kreću u sličnim okvirima, a koje rastu sukladno tome nudi li program razgled brazilskih gradova, večeri sambe i druge egzotične programe, po čemu je Brazil poznat.

Jednu od zanimljivijih najava poslali su iz agencije Uniline, čiji voditelj korporativnih komunikacija Kristijan Gržetić kaže da su trenutačno u pripremi aranžmana za SP u Brazilu, koje će ponuditi u iduća dva do tri tjedna.

Pritom se, kako napominje, mogu očekivati aranžmani putovanja do Brazila brodom, o čemu će javnost, također, uskoro informirati.

Izvor: Agencije