Gradnja akumulacije podijelila Makedonce

Akumulacijom Lukovo pole, ili Lukovo polje, planira se za četvrtinu povećati proizvodnja električne energije u mavrovskim elektranama. Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska posjetila je lokaciju na kojoj je planirana realizacija za građane spornog energetskog projekta “Lukovo pole”.

Da li će biti na dobitku ili gubitku od gradnje energetskog projekta “Lukovo pole” – glavna je tema stanovnika sela Rostuše dok igraju oksan u lokalnoj kafani. Planirana gradnja vještačkog jezera sakupit će vode nekoliko manjih rijeka koje se sada ulijevaju u rijeku Radiku.

“To se ne smije desiti. Treba ostaviti vode da i dalje prirodno teku. Džaba ćemo mi sjediti u selima pored rijeke Radike, kad će oni skupljati vodu u Lukovom polju. Nek’ svako svoje čuva. Do kraja života”, kategoričan je Zendel Ahmedi, stanovnik Rostuša.

Vlada promijenila plan

“Od Radike neće ostati ništa. Mi smo Rekanci i bez rijeke bismo izgubili identitet”, dodaje njegov susjed Adem Sulejmanovski.

Ali gradonačelnik opštine Mukrem Mehmedi kaže da je Vlada krajem godine promijenila plan. Odlučila je da se u akumulaciju Lukovo pole ne skupljaju vode iz Duboke reke, koja je najveća pritoka Radike.

“Elektrane Makedonije i Vlada prihvatili su zahtjev naše opštine. Radika će ostati onakva kakva je sada, zato što se neće preusmjeravati njene velike vode”, izjavio je Mehmedi.

Također, kaže da će se akumulacija puniti manjim izvorima vode. Ali gradonačelnik Debra Ruždi Lata smatra da će, ako se Lukovo pole izgradi, Radika ostati bez trećine svojih voda. Ugrožava se i Debarsko jezero, u koje se ulijeva Radika.

„Vodu iz Radike mi, Debrani, ne dajemo nikome. Ni jednu kap“, odlučan je Lata.

Direktor Elektrana Makedonije, investitor projekta, u pismenoj izjavi kaže kako ukupna količina vode koja će se iz Radike preusmjeriti u akumulaciju Lukovo pole, neće biti veća od osam posto prosječnog protoka rijeke.

Još jedna akumulacija

Investicija je vrijedna 62 miliona eura, a veći dio novca osigurava se kreditom Svjetske banke. Ali međunarodna finansijska institucija ne odobrava kredit dok eksperti ne završe elaborat o utjecaju gradnje na životnu sredinu. Korist od projekta već je predviđena.

Postojeće tri hidroelektrane iz mavrovskog sistema koristit će vodu iz planirane akumulacije Lukovo pole. To će za četvrtinu povećati njihovu godišnju proizvodnju električne energije, pokazala je analiza državne kompanije Elektrane Makedonije, izvještava Milka Smilevska.

Četrdestak kilometara južnije planira se graditi još jedna akumulacija – Boškov most. Gradit će se i hidroelektrana. Ukupna investicija je 120 miliona eura. Ali stanovnici Debra ne protive se njenoj gradnji, zato što će se vode ulijevati u Radiku.

Izvor: Al Jazeera