Srbija obilježava Dan državnosti

Brojnim manifestacijama Srbija u subotu obilježava Dan državnosti, u spomen na podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vijenac na Grob neznanog junaka na Avali, a potom je uručio ordenje zaslužnim ličnostima i institucijama.

Tom je prilikom dobitnicima odlikovanja poručio kako poštivanje rada i stvaralaštva, isticanje izuzetnih i zaslužnih nije samo značajna satisfakcija dobitnicima priznanja, već put kojim se izgrađuje društvo i šalje poruka da je vrijedno posvetiti se, stvarati te da će ogromni napori i dostignuća biti primijećeni i nagrađeni.

Dačić na Oplencu

“Znamenjima koja vam danas uručujem, kažem vam hvala u ime građana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata, iako mnogo vrede”, rekao je Nikolić na svečanosti u Predsjedništvu Srbije.

Premijer Ivica Dačić položio je lovorov vijenac na Karađorđev sarkofag na Oplencu i poručio kako današnje vrijeme nije vrijeme za eksperimentisanje s državnošću, već vrijeme za jedinstvo.

“Zato je važno da imamo političku i ekonomsku stabilnost zemlje”, rekao je Dačić novinarima na Oplencu.

Čestitke iz svijeta

U petak su pripadnici Garde Vojske Srbije povodom ovog praznika izvršili počasnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase Kalemegdanskog parka u Beogradu.

Počasni bataljon Garde Vojske Srbije ispalio je 10 plotuna iz šest artiljerijskih oružja.

Povodom Dana državnosti, Srbiji su čestitke, između ostalih, uputili američki predsjednik Barack Obama i državni sekretar John Kerry, koji su čestitali na “otvaranju pristupnih pregovora i preduzimanju ključnog koraka Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji”; britanska kraljica Elizabeta II, italijanski predsjednik Giorgio Napolitano, premijeri Grčke, Mađarske i Libije, kao i zvaničnici iz regije.

Izvor: Agencije