Uskoro dogovor Srbije i Kosova o pravosuđu

Dvije strane imale su različite stavove, pri čemu kosovski Albanci nisu željeli da sud bude podijeljen po etničkim kriterijima (EPA)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da su dvije strane u dijalogu Beograda i Prištine uspjele približiti stavove te da će stručnjaci idućih dana finalizirati dogovor, koji će biti potvrđen na sljedećem sastanku s kosovskim premijerom Hashimom Tachijem.

“Mislim da smo uspeli da dosta približimo naše stavove”, izjavio je Dačić po završetku 22. kruga dijaloga u Briselu.

“Očekuje se da će radne grupe, odnosno eksperti, u narednim danima finalizovati taj tekst i da ćemo se ponovo naći za jedan kratak period da donesemo i tu političku odluku o postizanju dogovora vezanog za pravosuđe”, dodao je premijer Srbije, kako prenosi Tanjug.

“Našli smo neka rješenja”

Istaknuo je da su dvije strane imale različite stavove, pri čemu kosovski Albanci nisu željeli da sud bude podijeljen po etničkim kriterijima.

“Našli smo neka rešenja koja bi dozvoljavala tu raspodelu predmeta po određenim kategorijama”, kazao je Dačić.

Dačić je dodao da bi dogovor trebao podrazumijevati da, ako bude jedan sud, većinu sudaca i tužitelja u dijelovima tog suda koji zasjedaju na sjeveru Kosova čine Srbi.

I kosovski premijer je izjavio poslije sastanka s Dačićem i visokom povjerenicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da je postignut suštinski napredak prema sporazumu o pravosuđu.

Tachi: Suštinski napredak

“Postigli smo suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu, približili smo stavove i razgovarali smo o svemu što je vezano za pravosudni sistem”, rekao je Tachi.

Naglasio je da će sva ta rješenja biti u potpunoj suglasnosti s kosovskim ustavom i zakonima.

Najavio je da će se dva premijera za nekoliko dana ponovno sastati u Briselu da bi finalizirali dogovor i dodao kako je preostalo još nekoliko tehničkih pitanja o kojima će razgovarati skupine stručnjaka kako bi se rješenje pronašlo idućih dana.

I visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton najavila je u srijedu da će Dačić i Tachi na sljedećem sastanku finalizirati dogovor o pravosuđu.

Ashton: Sveobuhvatna diskusija

“Razgovarala sam danas u Briselu s premijerom Dačićem, premijerom Tachijem i njihovim izaslanstvima u okviru dijaloga radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”, navela je Ashton u priopćenju.

Dodala je kako je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim uz pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma.

“Svi relevantni elementi se sada razrađuju i bit će dio paketa koji će dvojica premijera finalizirati na idućem sastanku”, rekla je Ashton.

U izaslanstvu Beograda je i prvi dopredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Agencije