Mesić: Dejton je uzrok svih problema u BiH

Po Mesiću, Hrvatska i Srbija moraju jamčiti opstanak BiH, jer su potpisnice Dejtonskog sporazuma (EPA)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je, na tribini u zagrebačkoj Kući ljudskih prava posvećenoj prosvjedima u Bosni i Hercegovini, kako je Dejtonski sporazum „uzrok svih problema u BiH“, dodajući kako „ono što je otpočetka loše vremenom ne može postati dobro“.

„Političke elite Srbije i Hrvatske moraju poslati jasnu poruku Hrvatima i Srbima u Bosni i Hercegovini da je njihova zemlja BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo“, smatra Mesić.

Neprihvatljivo je, dodaje, kad Srbija „jamči (predsjedniku Republike Srpske Miloradu) Dodiku sigurnost Republike Srpske, a Srbija je, kao i Hrvatska, jedna od potpisnica Dejtonskoga sporazuma i ona mora jamčiti opstanak BiH“.

“Kud je Milorad Dodik otišao? Otišao je odmah u Beograd. On ima životinjski instinkt za održanjem i odmah je otišao u centralu. U Beogradu mu nisu rekli: vaš glavni grad je Sarajevo, natrag u Sarajevo“, rekao je Mesić.

Kao krivca za nemire u BiH navodi pljačku u privatizaciji, te podsjeća kako je u BiH uništeno gospodarstvo koje nije lako obnoviti. Po njemu je glavni socijalni razlog pobune “pljačka i grabežno umorstvo privrede koju je omogućio zakon”.

Zalaže se i za mijenjanje strukture BiH, što se može jedino dogradnjom Dejtonskog sporazuma, ali i za gospodarsko osnaživanje države dovođenjem investicija, pritom upozorivši na spornu masivnost državne birokracije u BiH.

‘U pitanju je opstanak BiH’

„Bojim se da je ovo proljeće u BiH preambiciozno da bi bilo proljeće, a da ne postane zima. Očito je da može dobiti neke druge dimenzije. Nije u pitanju opstanak ove ili one političke opcije ili regionalne vlade, nego je u pitanju opstanak BiH“, upozorio je Mesić.

Još je izjavio kako bi novi izbori mogli dovesti do smirivanja situacije, ali je naglasio važnost promjene modela koji je na snazi od Dejtonskog sporazuma, a u kojem piše da je moguća njegova nadogradnja.

Mesić je istaknuo kako su Hrvatska, Srbija i BiH doživjele pretvorbu javnog u privatno vlasništvo, što je nazvao “istočnim grijehom” i naveo niz hrvatskih tvrtki koje su uništene privatizacijom kako bi do posjeda došli tajkuni, a radnike bacili na ulicu. Mesić je dodao kako se u BiH dogodilo isto.

Puljić podržava narod, ali ne i destrukciju

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako je to što narod u BiH traži legitimno, te da ga u tome podupire, ali da ne može poduprijeti destrukciju, nego kontruktivno traženje demokratskih prava, izbora ili novih izbora, rekonstrukcije vlasti ili rekonstrukcije strukture u BiH, jer ovakva BiH ne može opstati.

„Početak sadašnjega stanja u BIH je u nedovršenim izborima, gdje je međunarodna zajednica nametnula strukturu vlasti koja nije izniknula iz izbora“, rekao je kardinal u Zagrebu na donatorskoj večeri za izgradnju spomenika Ivanu Pavlu II u Sarajevu.

Po njemu, struktura vlasti nije imala sluha za narod, nego je jednostavno radila po svome.

„Međunarodna zajednica, kad je vidjela da je napravila pogrešku se, također, povukla te prepustila da to ide sve do ove eskalacije. Čak se bojim da su kumovali i eskalaciji“, rekao je nadbiskup Puljić, dodavši kako je eskalacija pokazatelj da ima vrlo negativnih naboja među mladima.

„Bosni i Hercegovini potrebni su ispravljanje pretvorbene pljačke, ublažavanje socijalne nepravde i nov ustav kojim će postati građanska država“, ukazao je Vehid Šehić iz tuzlanskoga Foruma građana na istoj tribini.

Po njemu, „Ustav treba mijenjati, jer tzv. dejtonski ustav ne valja“.

„Odredbe Dejtonskoga ustava neprihvatljive su, jer su u njemu nabrojana tri konstitutivna naroda, manjine i građani, kao da su građani nešto izvan toga. To samo budala može napisati“, rekao je Šehić.

‘Progovorio je prazan želudac’

Šehić je još podsjetio kako dolazi „iz Tuzle, koja je specifična jer je ‘crvena'“, ali i napomenuo da prosvjedi „nisu bošnjački ustanak, nego socijalni“.

„Prazan želudac svuda govori istim jezikom i stvarno je progovorio“, rekao je.

Ne boji se nemira, jer su „trajali samo jedan dan“, no upozorio je kako će ih „netko pokušati zloupotrijebiti“.

Ipak, on je optimist, jer drži kako se vlast „prepala i, ako ništa drugo, sad zna da postoji ulica koja je može svrgnuti“.

„U Tuzli su se nakon prosvjeda stvorile tri građanske skupine koje sad pregovaraju s vlastima i u tome je potencijalni problem – da se te tri skupine sada ne podijele po uzoru na tri velike stranke. Građani ne trebaju previše očekivati“, ocijenio je Šehić, te se na skorim redovnim izborima založio za izlazak i pisanje po listiću, kako se prazan ne bi mogao zloupotrijebiti.

„Bosanskohercegovački je problem u tome što se razne vlasti okreću na razne strane – jednim okom gledaju u Bosnu i Hercegovinu, a drugim u Tursku ili Srbiju. Ta zrikavost nas ubi“, zaključio je Šehić.

Izvor: Agencije