Podrška hrvatskih reditelja Jasmili Žbanić

Nezadovoljna posjetom Milanovića Mostaru, Žbanić mu je poručila "Marš kući!"; kasnije priznala da je reagovala prežestoko (EPA)

Društvo hrvatskih filmskih reditelja (DHFR) zamjerilo je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću što je, odgovarajući na, kako piše Hina, “pogrdnu poruku” rediteljice Jasmile Žbanić putem medija, podsjetio kako je Žbanić od hrvatskih poreznih obveznika dobila 3,5 miliona kuna (0,4 miliona eura) “za film koji će vidjeti sto ljudi”.

Bosanskohercegovačka rediteljica je, nezadovoljna nedavnom posjetom Milanovića Mostaru vezano za val protesta u Bosni i Hercegovini, hrvatskom premijeru poručila: “Marš kući!”

Osvrćući se na tu poruku, Milanović je u intervjuu lokalnoj televiziji Jabuka TV kazao kako je rediteljica Jasmila Žbanić u Hrvatskoj dobila 3,5 miliona kuna (0,4 miliona eura) za film koji će vidjeti sto ljudi, no kako joj on, pak, kaže da je “dobrodošla”.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja u otvorenom pismu premijeru Milanoviću poručilo je kako nema mandat omalovažavati nečiju umjetnost, pa ni onu umjetnice svjetskog ugleda.

Politička ucjena

“Kada novinari spominju ‘3,5 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika’, to je njihovo pravo da upozore hrvatsku javnost. Kada to spomene hrvatski premijer u kontekstu političkog neslaganja s umjetnikom, to zvuči kao politička ucjena. Osjećamo nelagodu kada hrvatski politički moćnik prijeti umjetnicima s javnim sredstvima”, navode iz Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Smeta im i to što je premijer rekao da će film Jasmile Žbanić vidjeti sto ljudi.

“Istina je da postoje hrvatski filmovi koje gleda ‘sto ljudi’, ali isto tako postoje hrvatski filmovi koji prelaze brojku od sto tisuća ljudi, i koji su na godišnjim listama ispred američkih mega hitova”, kažu iz DHFR-a, a Milanovića pitaju odakle zna da će njen još neviđeni i nedovršeni film spadati u prvu, a ne drugu grupu.

“Osjećamo nelagodu kada hrvatski premijer ima jasan i nedvosmislen stav o hrvatskom filmu o kojem evidentno gotovo ništa ne zna”, ističu iz Društva hrvatskih filmskih redatelja, čiji je predsjednik Antonio Nuić.

Navode kako je Žbanić imala dva igrana filma u konkurenciji Berlinskog filmskog festivala, da je osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film, a da je u svojim filmovima promovisala i hrvatsku glumačku umjetnost, jer su u njenim filmovima glumili, između ostalih, Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

Međutim, direktor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar rekao je za Tportal da se rediteljka Žbanić u tom slučaju pokazala kao neodgojena Balkanka.

Inače, Žbanić je za Dnevnik Nove TV naknadno rekla kako je njena reakcija bila prežestoka.

Izvor: Agencije