Picula s Ashton o Bosni i Hercegovini

Tonino Picula: Zahtjevan proces rekonstrukcije dejtonske Bosne i Hercegovine, koji se neminovno mora dogoditi, treba početi odmah (EPA)

Zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula poručio je visokoj predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kako se “ne smije čekati na održavanje izbora u Bosni i Hercegovini i EU-u”, te kako je toj balkanskoj državi potreban ubrzani program – “EU fast track program”.

Na sjednici Odbora za vanjsku politiku EP-a istakao je kako se Bosna i Hercegovina dugo nalazila u “mrtvom kutu” interesa međunarodne politike, s jedne, i pomanjkanju iskrenog interesa bh. političara za promjene, s druge strane.

“Izgleda paradoksalno da je bio izvediv povijesni sporazum u trokutu Brisel – Beograd – Priština o europskoj perspektivi Srbije i Kosova, a nije moguć ni minimalan kompromis između Sarajeva, Banje Luke i Mostara o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine”, kazao je Picula.

Akutna kriza

“Ne smije se čekati na održavanje izbora u Bosni i Hercegovini i EU-u. Zahtjevan proces rekonstrukcije dejtonske Bosne i Hercegovine, koji se neminovno mora dogoditi, treba početi odmah, ne samo zbog europske budućnosti Bosne i Hercegovine, nego zbog normalizacije stanja u toj napaćenoj zemlji, kako bi njeni građani konačno mogli bolje živjeti”, dodao je on.

Ashton se složila s njegovom ocjenom, rekavši da političke blokade u Bosni i Hercegovini vode i do ekonomske stagnacije i socijalnih problema.

Izvor: Agencije