Ahmet Davutoglu stigao u Sarajevo

Davutoglu će se sastati i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom (EPA)
Davutoglu će se sastati i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu doputovao je večeras u Sarajevo, gdje će se sutra sastati sa najvišim državnim bosanskohercegovačkim zvaničnicima, javlja agencija Anadolija.

Davutoglu će u srijedu, u odvojenim sastancima, razgovarati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, potvrđeno je iz Turske ambasade u Sarajevu.

Šef turske diplomatije će potom održati sastanak sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom, a potom i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem.

Davutoglu će se sastati i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom, nakon čega će okončati posjetu Sarajevu.

Zakonski okviri

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u utorak je saopćilo kako Vlada i narod Turske “izbliza i s tugom prate dešavanja u Bosni i Hercegovini“.

“Uvažavajući pravo naše bh. braće i sestara da mirnim protestima artikulišu probleme i zahtjeve te izraze nezadovoljstvo zbog neriješenih pitanja, vjerujemo da protesti trebaju ostati u zakonskim okvirima, daleko od nasilja. Paljenje društvenih zgrada, oštećivanje zgrade Predsjedništva koju bi svi građani Bosne i Hercegovine trebali brižljivo čuvati i povređivanje velikog broja pripadnika snaga sigurnosti – šteti atmosferi mira, sigurnosti i stabilnosti koja je potrebna Bosni i Hercegovini”, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je građane Bosne i Hercegovine da ne pribjegavaju nasilju i suzdrže se od korištenja rječnika koji potiče na nasilje kada koriste pravo na slobodu izražavanja i protestovanja. Svim građanima te zemlje i pripadnicima snaga sigurnosti koji su povrijeđeni tokom proteklih događaja upućene su želje za brzi oporavak.

“Rješenje problema Bosne i Hercegovine, nastalih dijelom zbog dejtonskog sistema a dijelom zbog grešaka vlasti, građani te zemlje mogu naći u zakonskim okvirima”, poručuju iz tog ministarstva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO