Vanredno stanje na istoku Srbije

Mnoga sela na istoku Srbije su ostala bez struje (Tanjug)
Mnoga sela na istoku Srbije su ostala bez struje (Tanjug)

Zbog problema u napajanju električnom energijom u dijelovima opština Knjaževac, Boljevac i Svrljig, na istoku Srbije je uvedeno vanredno stanje.

Na dijelu teritorije opštine Boljevac danas je uvedena vanredna situacija jer sedam sela u kojima živi 1.955 stanovnika nema električnu energiju.

Iz MUP-a Srbije je saopšteno da pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani od prvog dana i neprekidno su na terenu kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

Navodi se da su pored osam agregata koji su jučer dopremljeni za teritoriju opštine Knjaževac, u toku dana isporučena još dva agregata, dok je u Zaječaru u rezervi šest agregata, a u Knjaževcu još dva agregata koji bi napajali vodovod i toplane u slučaju nestanka električne energije.

Sela bez struje

Napajanje električnom energijom u opštini Zaječar je uredno, a sve škole na području Zaječarskog okruga rade.

Zbog problema sa napajanjem električnom energijom vanredna situacija je uvedena i na području opština Knjaževac i Svrljig.

Na teritoriji opštine Knjaževac, trenutno je bez električne energije 16 sela i tri zaseoka u kojima živi 1.418 stanovnika, dok su na području opštine Svrljig bez napajanja električnom energijom tri sela i jedan zaseok sa 292 domaćinstva.

“Na terenu su ekipe iz Svrljiga, Vranja i Prokuplja koje rade na otklanjanju kvara”, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Napajanje električnom energijom na teritoriji opštine Sokobanja je uredno, osim dalekovoda od 35 kw na trasi Vina – rudnik Čitluk, koji je u kvaru, u ukupnoj dužini od jednog kilometra.

Na državnom putu Boljevac – Sokobanja, preko Rtnja, saobraćaj se odvija otežano zbog učestalog lomljenja i padanja granja i drveća na kolovoz.          

Pad dalekovoda

Zbog pada dalekovoda, na području Bora bez struje su i dalje selo Bučje i dio Krivelja, na Dubašnici nema struje, jer nisu u funkciji tri trafo-stanice, a ekipe elektromontera i radnici EMSA su na terenu.

U jutarnjim satima, zbog pada dalekovoda i kidanja visokonaponskih kablova u selima Plavna i Jabukovac na području Negotina, oko 100 domaćinstava je ostalo bez struje.

Usljed pojave velike količine leda u istočnom dijelu opštine Žagubica, došlo je do oštećenja na prenosnim i distributivnim vodovima.

Za sada se svi potrošači uredno snabdjevaju električnom energijom, osim potrošača u regionima Dumitrov potok – područje “Crnog Vrha” i dijela MZ Laznica, Dubašnica i Bigar, na relaciji prema Jasikovu gdje se nalazi nekoliko salaša koji nisu ugroženi nestankom električne energije (snabdjeveni su hranom, ogrijevom i vodom).

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavlja se drama s prekidom opskrbe električnom energijom na istoku Srbije. Nakon što je grad Majdanpek nakon četiri dana dobio struju, s istim se problemom suočila općina Boljevac. Nakon 24 sata oni su dobili električnu energiju, ali ne i 19 okolnih sela.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO