RS: Istraga o snimanju Željke Cvijanović

Specijalno tužilaštvo bh. entiteta Republike Srpske pokrenulo je istragu u vezi sa neovlaštenim snimanjem premijerke Željke Cvijanović, potvrđeno je Al Jazeeri.

Na snimku se čuje da premijerka, navodno, najavljuje kupovinu poslanika kako bi se formirala skupštinska većina u enitetu.

Vlast tvrdi da je snimak montiran, a policija se isključivo bavi time kako je snimak dospio u medije, javlja novinar Al Jazeere Stefan Goranović.

Na snimku koji sedmicama trese javnost u BiH se čuje ženski glas, koji navodno pripada Željki Cvijanović, kako govori: “Zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu”.

Snimak je objavila novinarka portala Klix. Ubrzo ih je kontaktirala policija iz Banje Luke, ali kažu da inspektore nije zanimalo šta je na snimku.

“Otišli su direktor i glavni i odgovorni urednik. Taj razgovor u MUP-u RS-a je trajao nekih dva, dva i po sata, gdje su oni tražili da mi otkrijemo svoj izvor, da otkrijemo na koji smo način došli do tog snimka, da li putem maila, da li je neko dostavio CD”, kazala je Edita Gorinjac, novinarka portala Klix.

Klix ne mora da otkrije izvor.

Gorinjac je dodala: “Dokaz tog pritiska na nas je da su oni čak i citirali odredbe zakona prema kojima navodno, mi možemo biti i krivično gonjeni i dobiti kaznu zatvora do godinu dana zbog toga što smo objavili snimak.”

Vlasti tvrde da je snimak montiran, odnosno sastavljen iz više premijerkinih razgovora.

Šutnja policije

Sve je krenulo od policije, ali nije jasno da li je vještačenjem utvrđeno da je materijal montiran. Sada je u policiji nemoguće doći do bilo kakve informacije u vezi sa snimkom.

“Mi smo određena naša saznanja, sumnje predali specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, specijalno tužilaštvo je preuzelo istragu, prihvatilo naše sumnje i u isključivoj je nadležnosti specijalnog tužilaštva da vodi tu istragu”, kazao je Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Dragica Tojagić iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske je rekla: “S obzirom da se radi o vrlo osjetljivom predmetu, ipak je stav Tužilaštva da ne dajemo nikakve izjave vezano za to. Mislim, samo potvrda da smo otvorili istragu u vezi sa neovlašćenim snimanjem, ali nikakve detalje ne možemo iznositi i takav je nalog dat i ministarstvu unutrašnjih poslova odnosno njihovoj službi za informisanje.”

“Ono što se dogodilo novinarima Klixa, ne dešava se često u Bosni i Hercegovini. Verovatno su upravo zato gotovo sva novinarska udruženja u zemlji ovaj slučaj nazvali pritiskom na medije, između ostalog i zbog toga što se policija nije bavila onim što se na snimku čuje već samo time kako je on dospeo do novinara”, javlja Goranović.

Ne tako često, novinarska udruženja u oba entiteta BiH jednoglasno su osudila pritisak na Klix. Urednik magazina “Start” i član Vijeća za štampu BiH Dario Novalić kaže da je za ono što su uradili, potrebna hrabrost.

“Kolegama iz Klixa svaka čast. Prvo što su došli do ovog snimka, drugo zato što su ga objavili, jer imate razne strahove u BiH i razne prijetnje i razne pritiske. Možda su i neki drugi mediji došli do ovog materijala i jednostavno nisu smeli da ga objave”, kazao je Novalić.

U velikom dijelu svijeta zakon štiti novinare i novinarske izvore. Tako je i u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera